ZAOKRET U IZRAELU?

Dosad su vagali svaku riječ, ali i njih je zgrozio masakr u Buči: Šokiran sam, to je ratni zločin

Prvi se oglasio izraelski ambasador u Ukrajini, a zatim i izraelski ministar vanjskih poslova

Prizori iz Buče nakon odlaska ruske vojske

 Ronaldo Schemidt/afp

Europska unija smatra ruske vlasti odgovornima za zvjerstva u ukrajinskim gradovima jer su imale punu kontrolu nad tim područjem koje je sada oslobođeno te odmah počinje rad na novim sankcijama, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Nakon što su u javnost stigle stravične slike likvidacije civila u ukrajinskom gradu Buči uslijedio je niz očekivanih reakcija iz NATO-a i EU-a (među njima nema mađarskog premijera Viktora Orbána koji slavi izbornu pobjedu nakon koje će moći nastaviti otvorenu podršku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu) kao i očekivana šutnja iz Pekinga. I New Delhija. Oboje zabrinjavajuće.

Nije se, još, oglasila ni Turska koja će takav stav argumentirati nastojanjem da ostane prihvatljiv medijator pregovora Ukrajine i Rusije.

Zgražanje u Izraelu

Izrael, koji je također uključen u pregovore, nije krio zgražanje. Prvi se, na Twitteru, u nedjelju ujutro oglasio Michael Brodsky, izraelski ambasador u Ukrajini: “Duboko šokiran slikama iz Buče. Ubijanje civila ratni je zločin i ne može se opravdati”. Nakon toga je uslijedio muk koji nije rezultat vikenda, jer se u Izraelu nedjeljom radi, nego odlučivanja unutar vladajuće političke zajednice što učiniti.

Treba imati na umu da je vladajuća koalicija izuzetno šarolika, sklopljena od stranaka s desna do lijeva kako bi se ostvario cilj rušenja s vlasti dugogodišnjeg premijera Benjamina Netanyahua. Ta je vlada prema ruskoj agresiji na Ukrajinu zauzela poziciju koju su židovski novinari definirali “poluneutralnošću”, o čemu sam pisao za jutarnji.hr, što je posljedica nastojanja da se sačuvaju dobri odnosi s Moskvom, zbog uloge u susjednoj Siriji i Ukrajinom, u kojoj postoji relevantna židovska zajednica. Ambasador je morao odustati od te politike i osuditi zločine jer su to napravili zapadni saveznici. Konačno, Ukrajina je zabilježena u židovskoj svijesti kao jedno od najstrašnijih stratišta tijekom Drugog svjetskog rata te ranije u pogromima.

U nedjelju navečer ambasadoru podršku daje Yair Lapid, izraelski ministar vanjskih poslova. Na Twitteru piše: “Nemoguće je ostati ravnodušan pred užasnim slikama iz grada Buče u blizini Kijeva nakon odlaska ruske vojske. Namjerno ozljeđivanje civilnog stanovništva ratni je zločin i to najoštrije osuđujem.”

Ne odustaju od poluneutralnosti

Realno, ministru Lapidu nije preostalo drugo nego stati uz ambasadora. Svaki bi drugi potez kompromitirao Jeruzalem koji se nalazi pod snažnim unutarnjim pritiskom jer je u proteklih nekoliko dana ubijeno 11 stanovnika Izraela. Počinje ramazan koji će se ove godine poklopiti s Pesahom i Uskrsom. Što stvara okolnosti za nastavak sukoba muslimana i Židova oko pristupa Brdu Hrama na kojem se nalazi džamija Al-Aqsa, treće mjesto po svetosti kod sljedbenika islamske religije.

Od poluneutralnosti vlada ipak ne odustaje. U ponedjeljak ujutro oglasio se Avigdor Lieberman, sada ministar financija, a prije i vanjskih poslova i obrane, koji će relativizirati Lapidov stav navodom da Izrael osuđuje “sve ratne zločine”. Lieberman je rođen u bivšem Sovjetskom Savezu, u Moldovi (Moldaviji), pa nije slučajno da je baš on izašao s tezom koja ublažava kritiku Moskve.

On će tvrditi i da postoji uzajamno optuživanje obiju strana. Izraelski dnevni list Ha’aretz prenosi: "Osuđujemo, ali trebamo razumjeti da ondje traje krvavi rat i moramo, s jedne strane, sačuvati moralnu poziciju Države Izrael, a s druge interese Izraela." Jedan od interesa Izraela je i sačuvati prostor premijeru Naftaliju Bennettu da može nastaviti posredovanje u sukobu kako bi se profilirao na međunarodnoj sceni. On se zbog toga nije oglasio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:16