POLOŽIO PRISEGU

Dosadašnji ministar unutarnjih poslova, Karl Nehammer, preuzeo dužnost austrijskog kancelara

Naveo je borbu protiv islamizma kao jednu od glavnih zadaća ministarstva unutarnjih poslova.

Karl Nehammer

 Joe Klamar/Afp/Profimedia

Političar Narodne stranke Austrije (ÖVP) i dosadašnji austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer preuzeo je u ponedjeljak u Beču kancelarsku dužnost.

Nehammer je pred austrijskim predsjednikom Alexandrom van der Bellenom položio prisegu i time postao novi austrijski kancelar.

Novi kancelar dužnost je preuzeo od Alexandra Schallenberga, koji je ovu funkciju obnašao od početka listopada, kada se dotadašnji kancelar Sebastian Kurz, zbog pokretanja istrage vezane uz korupciju, povukao s položaja predsjednika vlade.

Schallenberg je prošlog četvrtka dao ostavku naglasivši kako funkcije kancelara i predsjednika najjače stranke u parlamentu moraju biti ujedinjene u jednoj osobi.

Nekoliko sati prije toga s funkcije predsjednika ÖVP-a i predsjednika narodnjačkog zastupničkog kluba u parlamentu povukao se Sebastian Kurz, koji je ovu odluku obrazložio obiteljskim razlozima.

U petak je predsjedništvo ÖVP-a dotadašnjeg ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera odredilo za novog predsjednika stranke i kancelara.

Preuzimanje funkcije predsjednika vlade u petak je odobrio i manji partner u koalicijskoj vladi, stranka Zeleni.

Alexander Schallenberg se vraća na svoju prijašnju funkciju ministra vanjskih poslova, a položaj ministra unutarnjih poslova preuzima ÖVP-ov političar Gerhard Karner.

Nehammer (49) se na ranijem položaju ministra unutarnjih poslova istaknuo kao žestoki protivnik ilegalnih migracija.

Početkom godine Nehammer je naložio protjerivanje tri dobro integrirane učenice iz Gruzije i Armenije, što je naišlo na osudu dijela austrijske javnosti.

Političar Narodne stranke je borbu protiv islamizma naveo kao jednu od glavnih zadaća ministarstva unutarnjih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 18:17