RASISTIČKI STIHOVI

'DOŠAO JE IZDALEKA NA SVETO NJEMAČKO TLO' Djevojčica na poetskom natjecanju izvela rasističku pjesmu i izazvala sablazan

 
Nicole Höchst
 Facebook

Natjecanje u poeziji krenulo je sasvim pogrešnim smjerom nakon nastupa kćeri članice desničarske stranke AfD.

14-godišnja Ida Marie Müller, kći Nicole Höchst, izvela je pred publikom od stotinu ljudi u Speyeru u jugozapadnoj Njemačkoj, pjesmu odmah okarakteriziranu kao iznimno rasističku.

Pjesma je uključivala i reference na navodne napade nožem koje su izveli imigranti. Organizatori su diskvalificirali djevojku, unatoč tome što je dobila najglasniji aplauz.

AfD (Alternativa za Njemačku) je antimigrantska stranka koja je prvi put ušla u njemački parlament 2017. godine osvojivši 12,6 posto glasova i više od 90 zastupničkih mjesta.

Natjecanje je bilo dio antirasističke inicijative namijenjene tinejdžerima, a organiziralo ga je vijeće mladih gradića Speyera, piše portal Junge Freiheit.

Kad je pobjednikom proglašen jedan drugi natjecatelj, neki članovi publike reagirali su glasnim negodovanjem.

Ida Müller nije prisustvovala ceremoniji dodjele nagrada, a kasnije ju je članica demokršćanske stranke (CDU) optužila da je iskoristila natjecanje kao platformu za promicanje politike AfD-a.

'Sveto njemačko tlo'

Djevojčina majka na društvenim je mrežama objavila poruku potpore kćeri kao i fotografiju njihove kuće zašaranu grafitima protiv AfD-a.

'Moderni nacisti prljaju tuđe kuće', napisala je.

Pjesma 14-godišnje Ide Müller uključuje i stihove poput:

'Čovjek izdaleka pao je u ruke krijumčara, on nema ni putovnice ni telefona.

Došao je na sveto njemačko tlo, a kako nije mogao naći ženu, dočepao se jedne pomoću noža.'

Inače, napetost u Njemačkoj kontinuirano raste nakon što su jednog Nijemca navodno ubila dvojica migranata u blizini Chemnitza.

Te dvije smrti izazvale su najgore nasilne demonstracije radikalne desnice kakve Njemačka nije vidjela već desetljećima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:15