StoryEditor
KRVOPROLIĆE U KABULU

DOŠLI SU UBIJATI MAJKE Potresna reportaža iz bolnice u koju su upali džihadisti i smaknuli 24 žena i djece, preživjeli svjedoče o nezamislivom hororu

Tri su majke ubijene u rađaonici, zajedno s njihovim nerođenim bebama
Beba Amina
 AFP

U Afganistanu su se u utorak ujutro dogodila dva velika napada, jedan na bolnicu u Kabulu, a meta drugog bio je pogreb na istoku zemlje, pri čemu je poginulo najmanje 32 ljudi.

Napadi su se dogodili u trenutku kada je Afganistan suočen s mnogobrojnim izazovima, među kojima jačanje talibanske ofenzive protiv vladinih snaga i širenje novog koronavirusa.

Strašno krvoproliće 24 žena, djece i beba u bolnici u Kabulu šokiralo je svijet, a BBC u priči iz Afganistana donosi detalje ovog gnjusnog zločina. Kada su napadači upali u bolnicu Dasht-e-Barchi nisu pucali nasumično, zaputili su se ravno prema rodilištu, iako su drugi odjeli bili bliže glavnom ulazu.

A newborn baby, Bibi Amena, receives treatment for the gun wound in her right leg as she has been rescued and brought to the French Medical Institute for Children after losing her mother during a gunmen attack on a maternity hospital, in Kabul on May 15, 2020. - Gunmen who stormed a hospital in the Afghan capital this week had come to
AFP
 

Frederic Bonnot opisuje kako je to izgledalo i poručuje kako to nije bilo slučajno.

- Bilo je to sustavno ubijanje majki, ulazili su u sobe na odjelu i pucali u majke. Oni su došli ubijati majke, bilo je metodično, rekao je šef programa Liječnici bez granica u Afganistanu.

Amina je bila stara tek dva sata kada je počeo napad. Malena curica treće je dijete Bibi Nazije i supruga Rafiullaha.

Trudna Bibi Nazia u bolnicu je došla s majkom, a Amina je rođena u 8 sati. Trebao je to biti dan za slavlje, ali u 10 sati je počeo suludi napad. Ljudi izvan bolničkog kompleksa čuli su eksplozije, oni koji su u bolnici imali obitelj ili prijatelje odmah su pohitali unutra, među njima i Rafiullah.

- Trčao je na sve strane, ali nije mogao ništa, nitko ga nije pustio unutra, ispričao je za BBC Hamidullah Hamidi, njegov rođak.

A nurse feeds a newborn baby rescued and brought to Ataturk Children hospital, after the mother was killed during a gunmen attack on a maternity hospital, in Kabul on May 15, 2020. - Gunmen who stormed a hospital in the Afghan capital this week had come to
AFP
Novorođenče koje je ostalo bez majke
 

U bolničkim sobama rodilišta u kojemu ima ukupno 55 kreveta, tri su naoružana napadača išli iz jedne sobe u drugu. U tim strašnim trenucima u rodilištu je bilo 26 novopečenih i budućih majki, a njih 10 je uspjelo pobjeći na sigurno, ostalih 16 nisu bili te sreće. Među njima su Bibi Nazia i Amina. Tri su majke ubijene u rađaonici, zajedno s njihovim nerođenim bebama.

Bibi Nazia stradala je zajedno s drugih osam majki, a malenoj Amini pucali su u noge. Njih petero je ranjeno. U krvoproliću ubijena su i dva dječaka, kao i jedna babica. Jedna je žena izjavila za Reuters da je jedan od napadača uperio oružje u nju, ali je zatim maknuo cijev i pucao u druge dvije osobe.

Pucnjava između militanata i afganistanskih snaga sigurnosti trajala je četiri sata prije nego što su svi napadači bili mrtvi.

U tim je satima rođena jedna beba. Babica koja je pomogla pri porodu rekla je za AFP da se s trudnicom sklonila u sigurnu sobu, a cijelo vrijeme pokušavale su biti tiho.

- Pomogli smo joj golim rukama, nismo imali ništa u sobi osim toaletnog papira i naših marama. Kada se beba rodila, vlastitim smo rukama presjekli pupčanu vrpcu. Maramom smo zamotali bebu i majku, ispričala je.

Frederic Bonnot izjavio je kako su oni u sigurnoj sobi samo mogli slušati eksplozije i pucnjavu u zgradi i oko nje.

A nurse feeds a newborn baby rescued and brought to Ataturk Children hospital, after the mother was killed during a gunmen attack on a maternity hospital, in Kabul on May 15, 2020. - Gunmen who stormed a hospital in the Afghan capital this week had come to
AFP
 

Kada je sve završilo, liječnici su na bolničkim zidovima pronašli rupe od metaka, krv na podovima, izgorjela vozila i razbijene prozore.

- Ovo je totalni šok, bolnica je bila napadana i ranije, ali nitko nije mogao vjerovati da bi napali rodilište. Strašne stvari su se događale u Afganistanu, ali ovo se ne može opisati riječima, potreseno je ispričao Bonnot.

U Afganistanu se događa nasilje kakvo je u nekim drugim dijelovima svijeta nezamislivo. Prošlogodišnje istraživanje BBC-a otkrilo je da je u mjesecu kolovozu svakodnevno ubijeno u prosjeku 74 muškaraca, žena i djece Petina njih bili su civili.

TOPSHOT - A woman (R) sits next to newborn babies who lost their mothers following a suicide attack in a maternity hospital, in Kabul on May 13, 2020. - The combined death toll from two attacks in Afghanistan, including one on a hospital in which infants and nurses were killed, has risen to 56, health officials said May 13. Three gunmen stormed a Kabul maternity hospital on May 12 as parents brought infants and children for appointments. (Photo by STR / AFP)
AFP
Bebe kojima su napadači ubili majke
 

Nekoliko sati nakon napada u bolnici, u samoubilačkom napadu na pogrebu policajaca ubijene su još 32 osobe. Nijedna militantna skupina još nije preuzela odgovornost za masakr u bolnici. Islamska država preuzela je odgovornost za napad na pogrebu, a talibani tvrde da su odgovorni za smrt pet osoba u Gardezu, kada je u četvrtak eksplodirao kamion.

Ipak, američki izaslanik Zalmay Khalilzad za napad na bolnicu je optužio Islamsku državu, rekavši da džihadisti žele uništiti mirovne napore i žele sektaški rat.

Mala je to utjeha članovima obitelji. Baki koja je tek rođenog unuka pronašla mrtvog na podu ili ubijenog babici koja je šest godina radila za Liječnike bez granica. Ili preživjelima koji su bespomoćno slušali što se događa u bolnici.

Bebe su prebačene u bolnicu Ataturk u Kabulu, a obitelji su se okupile ispred rodilišta u očaju iščekujući da bude izgovoreno ime njihova djeteta.

Malena Amina sada se oporavlja u drugoj bolnici, već je bila na jednoj operaciji, a morat će na još barem dvije. Liječnici se nadaju da će joj moći spasiti nogu propucanu metkom.

Obitelj strahuje za njezinu budućnost ako ostane bez noge, jer život za djevojčicu invalida u Afganistanu nije nimalo jednostavan.

Zasad svi pokušavaju shvatiti zbog čega se sve ovo dogodilo u trenutku kada se cijela zemlja nada da bi  mirovni pregovori mogli uspjeti.

KABUL, May 12, 2020  A security force member and a health worker carry babies from the site of an attack on a hospital in Kabul, capital of Afghanistan, May 12, 2020. Eighteen people, including three assailants, were killed and 17 people wounded after two explosions and ensuing shooting rocked a maternity hospital in the western part of Afghanistan's capital Kabul on Tuesday, the Interior Ministry confirmed., Image: 518822428, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Rahmatullah Alizadah / Zuma Press / Profimedia
Rahmatullah Alizadah / Zuma Press / Profimedia

, Image: 518935772, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia
Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 02:39