NOVO PODRUČJE RATA

'DOŠLO JE VRIJEME ZA NOVU ERU U AMERIČKOJ VOJSCI' SAD stvara novu, šestu granu oružanih snaga, svemirske borbene grupe

U sljedeće dvije godine će se organizirati operativne svemirske snage kao podrška sadašnjim borbenim zapovjedništvima
Mike Pence
 Profimedia, Alamy

“Kina, Rusija i naši drugi neprijatelji već su svojim djelovanjem u svemiru otvorili novu bojišnicu. Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti da se ugrozi njezina dominacija”, poručio je jučer američki potpredsjednik Mike Pence ističući povijesnu maksimu “izgradnje mira kroz snagu”.

Predsjednik Donald Trump ne odustaje od ideje da uvede novu granu američke vojske. Riječ je o svemirskim snagama koje bi upotpunile sadašnje kopnene, pomorske, zračne, marinačke i snage obalne straže.

Njegov potpredsjednik Mike Pence jučer je iznio predsjednikov plan o stvaranju svemirskih snaga koji će administracija poslati u Kongres navodeći da je došlo vrijeme za novu eru u američkoj vojsci. Pence je najavio da će administracija poduzeti sve potrebne korake da do 2020. uspostavi odjel za svemirske snage.

Svemirsko zapovjedništvo

Među akcijama koje će administracija poduzeti su stvaranje odvojenog američkog svemirskog zapovjedništva (trenutno potpada pod zračne snage), elitnih jedinica te osnivanje agencije za svemirski razvoj. Američki predsjednik Trump također je potpisao smjernice o kontroli prometa u svemiru, istaknuo je Pence.

Svemirske snage, dakako, ne bi branile Ameriku od izvanzemaljaca, barem ne još. Riječ je o dijelu vojske koji bi branio, a potencijalno i napadao, svemirske objekte poput satelita. Naime, porastom digitalizacije i razvojem tehnologije sateliti su postali sve važniji dio nacionalne obrane jer oni danas osim vremenske prognoze obavljaju i špijunske te komunikacijske zadatke.

Idejom o svemirskim snagama Trump se u javnom prostoru počeo baviti u ožuku ove godine. Protivnika ideje bilo je mnogo i u vojsci i u Kongresu ne samo zato što bi se novi rod vojske trebao baviti poslom koji već obavljaju američke zračne snage. Prema kritičarima, uvođenje nove grane oružanih snaga samo bi povećalo opseg birokracije i troškove.

Ministar obrane Jim Mattis slaže se sa svojim šefom. “Vrh vojske u potpunosti razumije predsjednikov stav o potrebi da zaštitimo našu imovinu u svemiru i pridonesemo sigurnosti našeg gospodarstva. Utoliko više jer je sve veći broj zemalja sposoban za napad”, izjavio je Mattis za Washington Post.

Sateliti, objašnjava Business Insider, važan su dio modernog ratovanja zahvaljujući sustavima GPS, bežičnim komunikacijama i sofisticiranim načinima prognoziranja vremena. Osim što se sateliti koriste za špijunski nadzor, komunikacijski sateliti pomažu da vojska na terenu ne djeluje naslijepo. Zbog toga su sateliti privlačna vojna meta.

Kina napreduje

Pence je u svom govoru podsjetio da druge nacije već pojačano rade na jačanju svojih svemirskih snaga. Primjerice Kina koja je uspješno uništila vlastiti stari satelit za vremensku prognozu. Rusija, rekao je, testira projektile i lasere za uništenje satelita ili balističkih projektila.

No, za osnivanje svemirskih snaga Trumpu je potrebno odobrenje Kongresa koje još nema. Penceovom objavom Trump je pokazao da će, ne čekajući odobrenje, učiniti sve jednostrane korake koje može u tom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:37