REPORT GOJKA DRLJAČE

Dossier ‘Bogati plaču‘ 11: Karijera guvernera američke centralne banke Powella visi o koncu

Banke gutaju likvidnost, nema dokaza da se povlačenje depozita usporilo, a više nije jasno tko vodi monetarnu politiku

Vjerojatno je jedini razlog zašto već ne padaju eksplicitni zahtjevi za smjenu Powella to što još uvijek prevladava osjećaj da netko treba upravljati bankovnom krizom

 OLIVIER DOULIERY/AFP
Objavljeno: 24. ožujak 2023. 09:40

Iako su priče o krizi povjerenja investitora i velikih klijenata u banke iznenada iščeznule s ključnih pozicija na web stranicama velikih izdanja, kao što su New York Times ili Los Angeles Times, to ne znači da je bankarska kriza razriješena. Razina sredstava koju guta bankovni sustav za održavanje likvidnosti i dalje je visoka. Samo u tjednu iza nas, američke financijske institucije posudile su kombinirano 163,9 milijardi dolara, odnosno skoro jednak iznos kao i u tjednu 13. - 20. tj. neposredno nakon kolapsa SVB banke. Podaci Federalnih rezervi govore o 110 milijardi dolara trenutno posuđenih kroz uobičajeni program kreditiranja centralne banke, te o još 152 milijardi koje su plasirane kroz ‘diskontni prozor‘.

Zajmovi kroz Bank Term Funding Program (BTF) održavaju se u tjednu iza nas na razini od 53,7 milijardi, u odnosu prema 11,9 milijardi prethodnog tjedna. BTFP je otvoren 12. ožujka nakon što je Fed proglasio izvanrednu situaciju nakon kolapsa Silicon Valley Banka i Signature Banka. Zajmovi Feda koje je uspostavio FDIC za spašavanje deponenata SVB-a i Signature Banka porasli su u tjednu iza nas na 179,8 milijardi dolara, dok su prethodni tjedan iznosili 142,8 milijardi dolara.

Drugim riječima, podaci Feda ukazuju kako, bez obzira na koordinirano ‘splašnjavanje‘ medijske pažnje, kriza banaka u Sjedinjenim Državama nije završena. Nema dokaza da se povlačenje depozita usporilo. Uz to, tržišta na kojima se financiraju banke i dalje su, očigledno, pod stresom. Promjene prinosa na kratkoročne vrijednosnice su ogromne. Tzv. repo poslovi su na izrazito povišenoj razini. Napeta situacija je i kod multivalutnih transakcija. Svi se pitaju koliko dugo će depoziti napuštati bankovni sustav tj. tražiti sigurnost u drugim dijelovima financijskog sektora. Novac u novčanim fondovima 22. je ožujka dosegnuo rekordnu razinu. Dio priljeva u novčane fondove može se objasniti rastom prinosa, ali glavni motor rasta u zadnja dva tjedna jest kriza povjerenja velikih klijenata u banke.

I razina aktivnosti između velikih svjetskih banaka na visokoj je razini. Druge centralne banke otvorile su swap linije s Federalnim rezervama u iznosu od 590,5 milijardi dolara, a po prvi put od studenog, banke su kod Feda preko repo ugovora povukle 50 milijardi dolara, što je gornji limit za sudionike.

U ovako skliskoj situaciji usporedno postaje jasno kako je pozicija guvernera Federalnih rezervi Jayja Powella vrlo nezahvalna te je samo pitanje vremena kad će završiti njegova karijera u centralnom bankarstvu. Zahtjevi za istragom koja će utvrditi sve propuste Federalnih rezervi samo se gomilaju. Pritisak politike raste. Vjerojatno je jedini razlog zašto već ne padaju eksplicitni zahtjevi za smjenu Powella to što još uvijek prevladava osjećaj da netko treba upravljati bankovnom krizom. S obzirom na institucionalni opis posla, uočljivo je da je u odnosu na guvernera Federalnih rezervi Powella osjetno aktivnija šefica Treasuryja Janet Yellen, svojedobno također guvernerka Federalnih rezervi. O tome koliko je Powellova pozicija tanka puno govori i činjenica da je spašavanje velikih deponenata SVB-a i Signature banke (te implicitno ostalih) izlobirala šefica Bidenovog Vijeća ekonomskih savjetnika Lelia Brainard, premda je stabilnosti bankovnog sustava ključna misija guvernera Feda. Još je više iznenadilo kad je prije dva dana Yellen bila ta koja je iznenada pojasnila kako Sjedinjene Države (Fed) niti implicitno ipak neće jamčiti za sve depozite, kako je vrlo eksplicitno najavio njezin šef, predsjednik Biden, kojeg je pak savjetovala Brainard.

Ukratko, u Sjedinjenim Državama još je kaos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:21