MUTNI BIZNISMEN

Doveo je Zelenskog na vlast i financirao Desni sektor, a danas mu ukrajinski predsjednik okreće leđa: ‘Veleizdaja!‘

Njegova televizija pogurala je glumca Volodimira Zelenskog u kampanji za predsjednika

Igor Kolomojski

 Ukrinform/Avalon/Profimedia/Ukrinform/avalon/profimedia

Mutni ukrajinski biznismen Igor Kolomojski je pomagao Volodimiru Zelenskom da postane predsjednik, a sada je uhićen. Predbacuju mu prijevaru i pranje novca.

Kolomojski je pred suca izveden u plavoj trenirci nogometnog kluba Dnipro. Tijekom vikenda ga je uhitila ukrajinska tajna služba SBU zbog sumnje na prijevaru i pranje novca, piše Deutsche Welle.

„On je u Ukrajini poznat zbog jedne od najvećih bankarskih prijevara, to je slučaj Privatbanke. Prema vještačenju, pronevjereno je 5,5 milijardi dolara koje su prošle kroz banku", kaže Olena Haluška, aktivistica za borbu protiv korupcije.

Ali nekada najmoćniji oligarh u zemlji bio je istovremeno i medijski magnat. Njegova televizija pogurala je glumca Volodimira Zelenskog u kampanji za predsjednika. Otkako je pobijedio, Zelenski se postupno distancirao od Kolomojskog.

Korupcija kao veleizdaja?

„Prekidamo s desetljetnim toleriranjem korupcije za one koji su opljačkali Ukrajinu i stavili sebe iznad zakona“, rekao je Zelenski o uhićenju.

Predsjednik je već za ovaj tjedan najavio da će se u parlamentu naći zakon koji korupciju tijekom ruske agresije izjednačava s veleizdajom. Nitko ne zna kako izgleda nacrt zakona.

Upravo to nailazi na kritike u Ukrajini i na Zapadu. „Nepotrebno je da se borba protiv korupcije s postojećih institucija prebaci na tajnu službu tako što se korupcija označava veleizdajom“, rekao je Mihael Galer, europski zastupnik iz redova njemačkih kršćanskih demokrata.

Aktivisti kritiziraju

Mnogi građani Ukrajine zadovoljni su što je Kolomojski konačno dolijao. Ali, aktivisti upozoravaju da se ovako istragama bavi SBU umjesto neovisnih tijela za borbu protiv korupcije.

„Bojimo se da ovom istragom tajna služba hoće demonstrirati da je u stanju baviti se slučajevima korupcije“, kaže Haluška. „To će pomoći da se pred parlamentom opravda zašto se upravo SBU ubuduće mora baviti najvažnijim slučajevima.“

Problematično je to što je SBU pod izravnom kontrolom predsjednika. Tako bi navodnom borbom protiv korupcije mogao upravljati Zelenski.

„Nažalost i u parlamentu ima mnogo ljudi kojima je u interesu da se neovisna antikorupcijska tijela oslabe. Ima zastupnika protiv kojih traju istrage", kaže Haluška.

Oligarh Igor Kolomojski može biti na slobodi uz plaćanje kaucije. Vjeruje se da neće utjecati na istragu – ionako je moć Kolomojskog od početka ruske agresije bitno opala, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 18:45