HUMANITARNA AKCIJA

Dovršeni pregovori: Rusija, Kina i Pakistan su voljni pružiti pomoć Afganistanu

SAD je objavio da im se neće pridružiti ovaj put, no da to planira učiniti u budućnosti
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov
 Handout/AFP

Rusija, Kina i Pakistan su voljni pružiti pomoć Afganistanu, objavilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova, no Moskva još nije spremna priznati talibansku vladu.

Obećanje o humanitarnoj i ekonomskoj podršci objavljeno je nakon razgovora između ruskih, kineskih i pakistanskih dužnosnika kojima će se na susretu u srijedu pridružiti i predstavnici novih afganistanskih vlasti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva neće priznati talibane dok ne ispune obećanja koja su dali pri preuzimanju vlasti, poput političke i etničke inkluzivnosti sastava nove vlade.

Kritičari tvrde kako talibani odustaju od svojih tvrdnji da neće gušiti ženska prava i manjine ili progoniti neprijatelje.

„Službeno priznanje talibana još nije tema rasprave“, rekao je Lavrov novinarima.

„Kao većina utjecajnih država u regiji, u kontaktu smo s njima. Potičemo ih da ispune obećanja koja su dali kad su stupili na vlast“, dodao je ruski šef diplomacije.

Talibani su preuzeli vlast u kolovozu, nakon što su SAD i saveznici povukli svoje snage, poslije 20 godina u toj državi.

Rusija, koja je i sama vodila neuspješan rat u Afganistanu od 1979. do 1989., diplomatskim putem pokušava spriječiti nestabilnost u regiji oko Afganistana koja bi mogli naštetiti njenim interesima.

Moskva je posebno zabrinuta mogućnošću da islamistički militanti prijeđu u bivše sovjetske republike središnje Azije.

Zamir Kabulov, posebni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Afganistan, prošli je tjedan rekao da ne očekuje veliki napredak od razgovora u srijedu.

SAD je objavio da im se neće pridružiti ovaj put, no da to planira učiniti u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:37