VELIKO OLAKŠANJE

Dr. Anthony Fauci se vratio i progovorio o odnosu s Trumpom: ‘Morao sam paziti što pričam‘

‘Ideja da možete doći ovdje i govoriti o onome što znate to je pomalo oslobađajući osjećaj‘
Anthony Fauci
 Mandel Ngan/AFP

Vodeći američki epidemiolog, doktor Anthony Fauci, obratio se medijima u Bijeloj kući u prvoj presici nakon dolaska Joe Bidena na vlast.

Stručnjak za zarazne bolesti priznao je da se osjeća puno bolje od kad je došlo do promjene administracije te je nekoliko puta tijekom 20-minutnog govora spomenuo zategnut odnos kojeg je imao s Donaldom Trumpom.

"Praktički ste bili potjerani na nekoliko mjeseci... Osjećate li se kao da ste se vratili?", pitao je jedan od novinara doktora Faucija. Na što je on sa smiješkom odgovorio "Mislim da jesam".

Jedna od prvih izvršnih odredbi Joe Bidena bila je vraćanje SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, gdje će je predstavljati doktor Fauci.

Na pitanje kako mu je bilo raditi s Trumpom jasno je rekao da je postojao osjećaj kako je morao paziti što će reći kako ne bi došlo do reperkusija.

"Ideja da možete doći ovdje i govoriti o onome što znate, što su dokazi, pustiti znanosti da govori – to je pomalo oslobađajući osjećaj", rekao je vidno opušten i razgovorljiv Fauci.

Jasno je opisao i kako se ova administracija razlikuje od one prethodne.

"U ovoj administraciji ćemo biti potpuno transparentni, otvoreni i iskreni. Ako stvari krenu po zlu, neće biti upiranja prstom, nego ćemo ih ispraviti. I sve što radimo bit će temeljno na znanosti i dokazima", ponovio je doktor.

Što se tiče pandemije, upozorio je Amerikance da se i dalje nalaze u "jako ozbiljnoj situaciji", ali i da još uvijek očekuje da će većina Amerikanaca biti cijepljena do sredine ove godine.

"Ako do ljeta cijepimo većinu stanovništva, 70-85%, do jeseni ćemo se približiti stupnju normalnosti", rekao je Fauci i dodao da je zabrinut jer još uvijek ima puno ljudi koji su skeptični oko cijepljenja i koji se ne žele cijepiti te se nada da će uspjeti doprijeti do njih.

Pričao je i o mutiranom soju koronavirusa, onom u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu.

"Čini se da ovaj u Britaniji ima veći stupanj prenosivosti, oko dva puta više od onoga što zovemo divlji tip originalnog virusa" objasnio je.

Objasnio je i fenomen "zaraznijeg virusa" za kojeg je rekao da se treba shvatiti ozbiljno.

"Ispravno kažu da zarazniji virus nije virulentniji i da on nema veće šanse od ostalih da će vas učiniti ozbiljno bolesnim ili ubiti. No, to ne znači da bismo zbog toga trebali biti opušteniji. Jer ako imate virus koji je zarazniji, to znači da ćete imati više slučajeva. A ako imate više slučajeva, imat ćete više hospitalizacije. A ultimativno više hospitalizacije znači više smrti", objasnio je Fauci.

"Zasad se ne čini da je južnoafrički soj došao u SAD-u. Međutim, moramo biti iskreni i reći kako razina sveobuhvatnog nadzora sekvenci do sada nije bila na razini koju bismo voljeli da jest. Oprezno ćemo pratiti što se događa", dodao je Fauci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:02