SULUDE OPTUŽBE

Dr. Doom napao Zelenskog: ‘Znam da su vremena teška, ali zar taj čovjek nema odijelo?!‘

Nije bio u borbi na bojnom polju. Netko mu je napudrao lice. Svaka vlas kose mu je na mjestu, a također je i svježe obrijan, tvrdi Schiff

Volodimir Zelenski

 Twitter Screenshot

Američki financijer i svojedobni kandidat za Senat osudio je Volodimira Zelenskog zašto ne nosi odijelo, a zatim je ukrajinskog predsjednika dodatno optužio da se šminka, piše Daily Mail.

Peter Schiff (58) sulude optužbe iznio je nedugo nakon što se Zelenski pojavio pred američkim Senatom u maslinastoj majici koja mu je postala zaštitni znak.

Schiff, koji je izvršni direktor banke Euro Pacific Capital, napisao je na Twitteru: 'Razumijem da su vremena teška, ali zar predsjednik Ukrajine nema odijelo?".

"Ne poštujem ni sadašnje članove američkog Kongresa, ali im se ipak ne bih obraćao noseći kratku majicu. Ne bih želio uvrijediti instituciju ili Sjedinjene Američke Države", napisao je u tvitu, a odgovor komentatora na drušvenim mrežama bio je žestok.

Svaka vlas na mjestu

"Tip se nalazi usred ratne zone i sakriva se od minobacača, nećete se valjda raspravljati s njim oko odjeće", stajalo je u jednom komentaru.

Ali Schiff je bio nepokolebljiv i ponovno je odgovorio: "Nije bio u borbi na bojnom polju. Netko mu je napudrao lice. Svaka vlas kose mu je na mjestu, a također je i svježe obrijan. Prelako je odabrao tu kratku majicu, mogao se odlučiti za formalniju odjeću", pisalo je u tvitu.

image

Volodimir Zelenski

Handout/Afp/Profimedia

No, ne slažu se svi s primjedbama bogatog financijera. Brojne tviteraše razbjesnili su Schiffovi komentari.

"Dragi Bože, Peter, ti si potpuni š****'", napisao je u tvitu Jon Cooper, bivši predsjednik katedre za Nacionalne financije Joea Bidena 2016. te dodao: "Ne mogu vjerovati da još niste izbrisali ovaj tvit".

"Čovječe, ne samo da je u ratnom području, gdje sam siguran da je teško nabaviti glačalo za odijelo i odnijeti ga na kemijsko čišćenje, nego čak sumnajm i da je to moguće. Bilo bi dobro da ga ljudi vide kao jednog od njih, da su zajedno u borbi protiv okupatora", dodao je korisnik Twittera po imenu Jonathan.

Schiff je kasnije opet odgovorio: "Siguran sam da mu u istom ormaru visi čisto odijelo kao i majice. Osim toga, čak i ako ne bi bilo dostupnih odijela, možda je mogao odjenuti košulju dugih rukava s ovratnikom".

Amy Task, analitičarka u CBS Sportsu, bila je dio većine koja je osudila Schiffa, rekavši da se Zelenski 'bori da spasi živote drugih te da izlaže svoj život riziku da to učini. ''Mogao je otići, ali nije i to govori kakav je on čovjek uistinu'', smatra Task.

Ranije danas Zelenski je zamolio SAD za dodatnu pomoć iz svog ureda u Kijevu, dok je nosio zelenu vojnu majicu koja je postala njegova tipična ratna odjeća još od prvog pokušaja Rusije da napadne Ukrajinu krajem prošlog mjeseca.

Schiff, nadimka 'Dr. Doom', točno je predvidio financijski kolaps 2007.- 2008., a bio je pod istragom 2020. nakon što je Euro Pacific Bank, njegova financijska tvrtka u Portoriku, bila osumnjičena za pranje novca i utaju poreza.

Schiff je negirao da je kriv, a protiv njega nije podignuta optužnica.

Najgluplja stvar na Twitteru

Također je bio aktivan u politici, natječući se protiv demokrata Christophera Dodda, američkog senatora iz Connecticuta s najdužim stažom (1991.-2011.). Međutim, nije uspio osvojiti najviše glasova delegata na državnim republikanskim predizborima, zaostajući za Lindom McMahon i Robom Simmonsom. U utrci je na kraju pobijedio pobjednik primarnih izbora Demokratske stranke Richard Blumenthal.

image

Govor ukrajinskog predsjednika u Washingtonu

Mediapunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia

Inače, Schiffov otac bio je libertarijanac dvadesetog stoljeća i zagovornik poreznog otpora, koji je autor nekoliko književnih djela koja promiču argumente da je porez na dohodak u SAD-u nezakonit i neustavan. Suočio se s više građanskih i kaznenih postupaka protiv savezne vlade i preminuo dok je služio zatvorsku kaznu od 13,5 godina zbog namjernog podnošenja pogrešnih poreznih podataka.

John Law, autor umjetnosti i kulture za Niagara Falls Review, napisao je humoristički odgovor Schiffu: "Tek je ožujak, ali vi ste, gospodine, upravo objavili najgluplju stvar koju ću vidjeti na Twitteru cijele godine".

Ranije u srijedu, Zelenski se obratio Amerikancima putem Zooma, zamolivši ih da se prisjete napada na Pearl Harbor i 9/11 te da ih usporede s trenutnim sukobom u Ukrajini, gdje su stotine civila i vojnika poginule od ruskih snaga.

"Naša zemlja sada doživljava isto svaki dan - u ovom trenutku, svake noći, već tri tjedna", rekao je Zelenski. '"Rusija je pretvorila ukrajinsko nebo u izvor smrti za tisuće ljudi".

Čak je citirao dr. Martina Luthera Kinga Jr. u nastojanju da natjera članove Kongresa da podrže zonu zabrane letova koju podupire NATO iznad njegove zemlje, rekavši: 'Imam san. Ove riječi su danas poznate svakome od vas. Mogu reći da imam potrebu — moram zaštititi naše nebo".

Prikazan je i srceparajući video koji prikazuje Ukrajince kako pate od posljedica rata.

Nakon što je gotovo cijeli govor govorio na ukrajinskom, posljednje riječi gospodina Zelenskog bile su na engleskom, moleći da se prodemokratske nacije okupe u podršci njegovoj zemlji.

"Danas ukrajinski narod ne brani samo Ukrajinu. Borimo se za vrijednosti Europe i svijeta, žrtvujući svoje živote u ime budućnosti", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:28