‘POČEO JE 3. SVJETSKI RAT‘

Dr. Doom objavio deset megaprijetnji za svijet: ‘Reći ću vam gdje bi pala prva nuklearna bomba!‘

Amerikanac Nouriel Roubini govorio je za Spiegel o prijetnjama koje ugrožavaju našu budućnost.

Nouriel Roubini

 AFP

Amerikanac Nouriel Roubini, jedan od najpoznatijih ekonomista današnjice, u opsežnom intervju njemačkom tjedniku Spiegel govorio je o deset megaprijetnji koje ugrožavaju našu budućnost.

Roubini je predvidio financijsku krizu 2008. godine, a zbog pesimističnih predviđanja stekao je nadimak "dr. Doom", no on bi više volio da ga zovu dr. Realist.

Pojasnio je da su prijetnje o kojima je pisao u novoj knjizi stvarne.

- Šezdesete i sedamdesete godine proveo sam u Italiji. Tada nije bilo zabrinutosti zbog nuklearnih prijetnji, nitko nije spominjao klimatske promjene i globalnu pandemiju. Nije bilo govora o tome da će roboti preuzeti naše poslove, živjeli smo u stabilnim demokracijama, čak i ako nisu bile savršene. Javni dug nije bio visok, nismo imali prestaru populaciju. To je svijet u kojemu sam odrastao. Danas moram brinuti o svemu tome, pojasnio je Roubini.

image

Nouriel Roubini

Emrah Yorulmaz/Anadolu Agency Via Afp

Ispričao je kako je nedavno u Washingtonu na sastanku MMF-a ekonomski povjesničar Niall Ferguson komentirao kako bismo imali sreće da nas pogodi kriza poput one iz 70-tih, a da ne bude rata kao 40-tih. Na istom sastanku su savjetnici za nacionalnu sigurnost izrazili zabrinuti zbog uplitanja NATO-a u rat između Rusije i Ukrajine.

- Upravo sam jutros pročitao kako Bidenova administracija očekuje da Kina uskoro napadne Tajvan. Iskreno rečeno, Treći svjetski rat zapravo je već počeo, svakako u Ukrajini i u internetskom prostoru, tvrdi Roubini.

U razgovoru za Spiegel iznio je stav da bi se političari trebali prvo pobrinuti za rat u Ukrajini, a tek potom rješavati krizu u Iranu, Izraelu ili Kini. Istodobno bi morali razmišljati o inflaciji i recesiji, odnosno stagflaciji.

image

Vladimir Putin

Sergei Bobylyov/Afp

- Eurozona je već u recesiji i mislim da će biti dugačka i ružna. U Velikoj Britaniji je još gore, ustvrdio je.

Govoreći o pandemiji, spomenuo je kako je situacija pod kontrolom, ali da bi se uskoro mogle pojaviti nove varijante covida-19. Kaže da su klimatske promjene "usporena katastrofa koja se ubrzava". Za svaku od 10 prijetnji koje opisuje u svojoj knjizi, kako je rekao, može iznijeti deset primjera koji se događaju u ovom trenutku, ne u dalekoj budućnosti.

Potom je na nekoliko primjera govorio o prijetnji koja se tiče klimatskih promjena.

- Ljetos je vladala suša u svim dijelovima svijeta, pa tako i u SAD-u. U blizini Las Vegasa suša je bila tolika da su tijela mafijaša iz 50-tih pronađena u isušenim jezerima. U Kaliforniji farmeri prodaju svoja prava na vodu jer im je to profitabilnije nego da nešto uzgajaju. Na Floridi više ne možete osigurati kuću na obali. Polovica Amerikanaca morat će se preseliti na Srednji zapad ili u Kanadu. To je znanost, a ne nagađanja, rekao je.

Druga prijetnja koju u svojoj knjizi Nouriel Roubini opisuje tiče se odnosa SAD-a i Europe. Tvrdi da bi Amerika na Europu mogla izvršiti pritisak s ciljem da ograniči gospodarske odnose s Kinom jer ne želi ugroziti američku vojnu nazočnost na kontinentu. Tvrdi da se takav scenarij već odigrava.

- SAD je donio nove propise kojima se zabranjuje izvoz poluvodiča kineskim tvrtkama za umjetnu inteligenciju (AI), vojnu upotrebu ili kvantno računarstvo. Europljani žele nastaviti poslovanje sa SAD-om i Kinom, ali to neće biti moguće zbog pitanja nacionalne sigurnosti. Trgovina, financije, tehnologija, internet: sve će se podijeliti na dva dijela, ustvrdio je.

image

Suša u Africi

Fadel Senna/Afp

Američki ekonomist komentirao je kako je Njemačka jako griješila jer se u velikoj mjeri oslanjala na energiju iz Rusije. Što se tiče priče da bi kineska tvrtka Cosco trebala kupiti dijelove Luke Hamburg, Roubini ističe kako treba vidjeti kakva je svrha takve namjere iz Kine.

- Kina, naravno, neće u vojnom smislu preuzimati njemačke luke, kao što bi mogla u Aziji ili Africi. Ali mislim da to nije baš pametna ideja, rekao je.

Ispričao je i zanimljivu anegdotu iz razgovora s predsjednikom jedne afričke države. Upitao ga je zašto je kupio 5G tehnologiju od Kine, a ne od Zapada.

- Odgovorio mi je da su oni mala država i da će ih netko ionako špijunirati pa onda nema razloga ne uzeti kinesku tehnologiju jer je jeftinija.

Pojasnio je kako tako Kina povećava svoju gospodarsku, financijsku i trgovačku moć u mnogim dijelovima svijeta.

Na zamolbu da usporedi krizu iz 70-tih godina prošloga stoljeća, kada je svijet također proživljavao energetsku krizu, visoku inflaciju i stagflaciju, s današnjom situacijom rekao je da je danas puno teže.

- U to vrijeme nismo imali toliko javnog i privatnog duga kao danas. Ako središnje banke podignu kamatne stope u borbi protiv inflacije, to će dovesti do bankrota mnogih ‘zombi‘ tvrtki, banaka u sjeni i državnih institucija. Osim toga, naftnu krizu uzrokovalo je puno više geopolitičkih šokova nego tada. Zamislite samo kakve bi posljedice imao kineski napad na Tajvan, koji proizvodi 50% svih poluvodiča na svijetu, od čega 80% vrhunskih. To bi bio globalni šok. Danas puno više ovisimo o poluvodičima nego o nafti, upozorio je Roubini.

U svojoj knjizi kao najveću megaprijetnju opisuje klimatske promjene.

- Moramo brinuti o svemu istodobno, jer su sve te megaprijetnje povezane međusobno. Jedan primjer: trenutno nema načina da se značajno smanje emisije CO2 bez gospodarskog pada. Iako smo 2020. imali najgoru recesiju u 60 godina, emisije stakleničkih plinova pale su samo za 9 posto. S druge strane, bez snažnog ekonomskog razvoja, nećemo moći riješiti problem duga. Dakle, moramo pronaći druge načine za rast bez emisija stakleničkih plinova, rekao je.

image

Uragan Sandy u New Yorku 2012.

Stan Honda/Afp

Izrazio je zabrinutost u opstanak demokracije protiv autoritarnih sustava poput Rusije ili Kine. Podsjetio je da su demokracije krhke kada se događaju veliki šokovi u svijetu, dodajući da se uvijek nađe neki mačo muškarac koji kaže da će ‘spasiti državu" i onda krivicu svali na strance.

Tvrdi da je Vladimir Putin upravo to napravio s Ukrajinom.

- Erdogan bi iduće godine to mogao napraviti s Grčkom, mogao bi pokušati stvoriti krizu jer mu inače prijeti poraz na izborima. Ako se Donald Trump opet kandidira i izgubi izbore, mogao bi ovaj puta otvoreno pozvati pristaše da napadnu Kapitol. Mogli bismo svjedočiti nasilju i pravom građanskom ratu u SAD-u. Situacija u Njemačkoj izgleda relativno dobro. Ali ne znamo što će se dogoditi ako ekonomija počne slabiti i ljudi glasaju za desničare, ispričao je.

Nouriel Roubini na kraju razgovora za Spiegel je iznio mogući scenarij u slučaju nuklearnog rata.

- Tijekom pandemije nisam bježao u Hamptons ili Miami poput mnogih drugih. Ostao sam ovdje, svjedočio demonstracijama Black Lives Matter, volontirao da pomognem beskućnicima. Svakodnevno sam svjedočio očaju mnogih prijatelja umjetnika koji su izgubili posao pa nisu mogli plaćati stanarinu. Ostat ću u New Yorku čak i ako ga pogodi uragan koji može dovesti do nasilja i kaosa. Moramo se suočiti sa svijetom kakav jeste. Čak i ako dođe do nuklearnog rata. Jer prva bomba pala bi na New York, a sljedeća na Moskvu, upozorio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:21