ZA DOBRO ZEMLJE

Draghi zatražio od Mattarelle da ostane na predsjedničkoj dužnosti još jedan mandat

Sedmogodišnji mandat predsjednika Sergia Mattarelle istječe idući tjedan, a on je rekao da nije zainteresiran za novi mandat

Sergio Mattarella

 Gloria Imbrogno/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Premijer Mario Draghi zatražio je od sadašnjeg predsjednika Sergia Mattarelle da "za dobro i stabilnost zemlje" ostane na toj dužnosti i tijekom novog mandata, nakon što politički čelnici nisu uspjeli postići dogovor o kompromisnom kandidatu, prenijela je u subotu britanska agencija Reuters pozivajući se na neimenovane političke izvore.

Nakon više ponovljenih glasanja u parlamentu, koja traju od ponedjeljka, Italija u subotu nije bila bliže izboru novog predsjednika.

Zastupnici su u sve većem broju na glasačke listiće ispisivali ime sadašnjeg predsjednika.

Sedmogodišnji mandat predsjednika Sergia Mattarelle istječe idući tjedan, a on je rekao da nije zainteresiran za novi mandat.

Predsjednik u Italiji ima znatne ovlasti u doba političkih kriza, koje su česte u trećem najjačem gospodarstvu eurozone, u kojemu vlade teško da prežive duže razdoblje.

U Italiji 1009 zastupnika u parlamentu i regionalni predstavnici biraju predsjednika tajnim glasanjem.

Premijer Mario Draghi bio je favorit, no stranke su zabrinute da bi njegovo preuzimanje predsjedničke dužnosti moglo dovesti do pada vlade i raspisivanja prijevremenih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 14:54