U ZADNJI TREN

DRAMA IZNAD HAVAJA Umalo se sudarila dva zrakoplova jer su im kontrolori odredili istu visinu: 'Svi su vrištali!'

Let 1205 United Airlinesa, koji je letio istočno prema Los Angelesu s havajskog Velikog otoka, morao se brzo spustiti kako bi izbjegao zrakoplov US Airwaysa koji je letio zapadno
 Screenshot

ZAGREB/WASHINGTON - Dva putnička zrakoplova zamalo su se sudarila sjeverno od Havaja na istoj visini koju su im odredili kontrolori leta, potvrdio je u petak za CNN Odbor za sigurnost nacionalnog prometa.

Još uvijek se istražuje zbog čega je zamalo došlo do sudara aviona na nebu istočno od Havaja 25. travnja. Međutim, izvor upoznat s istragom rekao je da se prvenstveno pokušava utvrditi zašto je zrakoplovima bila određena ista visina na kojoj su bili toliko opasno blizu.

Incident je izašao u javnost kada je jedan od putnika koji je bio u jednom od dva zrakoplova napisao blog pod nazivom "Prije dva tjedna gotovo sam poginuo u najgoroj nesreći aviona ikada".

Let 1205 United Airlinesa, koji je letio istočno prema Los Angelesu s havajskog Velikog otoka, morao se brzo spustiti kako bi izbjegao zrakoplov US Airwaysa koji je letio zapadno.

Piloti Uniteda dobili su upozorenje sustava za izbjegavanje sudara, koji nadgleda zračni prostor oko zrakoplova, da je avion u opasnosti. Oba su aviona bila tipa Boeing 757.

Internetske stranice na kojima se mogu pratiti letovi pokazale su da se zrakoplov Uniteda spustio gotovo 183 metra u 60 sekundi.

Putnik koji je napisao blog, Kevin Townsend, opisao je osjećaj bestežinskog stanja kada se avion naglo spustio.

Townsend je napisao da su ljudi oko njega vrištali. Po njegovim procjenama, u dva zrakoplova bilo je 590 putnika. Dužnosnici nisu željeli reći koliko je bilo točno putnika, ali ako su njegove procjene točne u slučaju sudara aviona to bi bila najgora zrakoplovna nesreća u povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:29