BLISKI SUSRET

Drama kod ključnog strateškog otoka na sjeveru Europe: ‘Vidjeli smo ruski špijunski avion, NATO je dignuo Eurofightere‘

Ruski zrakoplov ušao je u švedski zračni prostor u blizini strateškog otoka Gotland

Njemačke zračne snage su na X-u objavili vijest o presretanju popraćenu fotografijom na kojoj se vide dva Eurofightera kako prate zrakoplov Il-20

 Team Luftwaffe/X

Njemački borbeni zrakoplovi poletjeli su u utorak da presretnu ruski izviđački zrakoplov iznad Baltičkog mora, u trenutku kad novoprošireni NATO savez nastoji ojačati svoje odvraćanje od potencijalne agresije Moskve u sjeveroistočnoj Europi.

Švedske snage uočile su ruski zrakoplov Il-20, nakon čega su mu u susret poletjela dva njemačka borbena zrakoplova Eurofighter, koji su poletjeli iz zračne baze u blizini njemačkog grada Laagea.

Ruski zrakoplov ušao je u švedski zračni prostor jugoistočno od područja Blekinge, u blizini strateškog otoka Gotland.

"Zajedno s našim (švedskim) partnerima provjerili smo (ruski) izviđački zrakoplov kod Gotlanda", navele su njemačke zračne snage u objavi na X-u. Objava je popraćena fotografijom na kojoj se vide dva Eurofightera kako prate zrakoplov Il-20, kako prenosi Newsweek.

Zračne snage Švedske, koja je odnedavno nova članica NATO-a, također su objavile fotografiju presretanja na svojim profilima na društvenim medijima. "Izvršili smo vizualnu identifikaciju ruskog Il-20 (obavještajno-izviđački zrakoplov) koji je uletio u švedski letni informacijski prostor jugoistočno od Blekingea", navodi se u priopćenju, uz napomenu da su presretanje izveli njemački zrakoplovi.

Zračna presretanja ruskih zrakoplova uobičajena su u zračnom prostoru oko granica NATO-a. Ruske zračne snage rutinski provode izviđačke letove oko teritorija NATO-a, pri čemu koriste i bombardere dugog dometa u cilju ispitivanja obrane i spremnosti zapadnih saveznika.

Države članice NATO-a čine isto kod ruskih granica, a slučajevi zapadnih izviđačkih letova oko ruskih zapadnih granica - uključujući gotovo svakodnevne letove nad Crnim morem - značajno su porasli otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Radi se o letovima s posadom, ali i bespilotnim letjelicama.

U nekim su slučajevima presretanja prijetila izravnom eskalacijom između NATO-a i Rusije. U ožujku 2023. godine, primjerice, ruski borbeni zrakoplov udario je u američki dron iznad Crnog mora i oborio ga. Prošlog mjeseca Poljska je podignula borbene zrakoplove kao odgovor na ruski balistički projektil ispaljen na metu u Ukrajini, a koji je nakratko ušao u poljski zračni prostor.

Nadmetanje u regiji Baltika

Ranije ovog mjeseca, njemački borbeni zrakoplovi su poletjeli u presretanje još jednog ruskog izviđačkog zrakoplova Il-20, koji je letio iznad Baltičkog mora bez transpondera, elektroničkog uređaja koji se koristi za dojavu položaja zrakoplova kako bi se osigurala sigurnost zračnog prometa.

Baltičko more jedno je od ključnih područja nadmetanja Rusije i njezinih zapadnih protivnika. Ulazak Finske i Švedske u NATO promijenio je tamošnju stratešku ravnotežu, a neki dužnosnici proglasili su to more "jezerom NATO-a".

Baltičko more je od vitalnog značaja za Rusiju jer omogućuje pristup Atlantskom oceanu ruskim vojnim i komercijalnim brodovima koji isplovljavaju iz Kalinjingradske eksklave i Sankt Peterburga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:53