VISOKA NAPETOST

DRAMA NA DALEKOM ISTOKU Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu koja je skoro pala u japansku gospodarsku zonu, Kim Jong Un najavio obraćanje

 REUTERS

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila balističku raketu iz zapadne regije u more na istočnoj obali, priopćila je vojska Južne Koreje.

Raketa je letjela oko 40 minuta i mogla je pasti u Japansku ekskluzivnu gospodarsku zonu, priopćila je japanska vlada, dodajući da snažno prosvjeduje zbog jasnog kršenja rezolucija UN-a.

Raketa je ispaljena oko 00.40 GMT sa zračne luke u Panghyonu, oko 100 km sjeverozapadno od glavnog grada Pyongyanga, priopćila je južnokorejska vojska.

To lansiranje rakete posljednje je od nekoliko raketnih projektila koje je Pyongyang počeo ispaljivati početkom lipnja, a koje je dio razvoja rakete s nuklearnom glavom kojom bi Pyongyang mogao dosegnuti teritorij Sjedinjenih Država.

Prema trenutno dostupnim informacijama, raketa koju je danas lansirao režim Sjeverne Koreje letjela je 39 minuta, postigla visinu od 2800 kilometara i preletjela 934 kilometra.

Nije prešla u svemirski prostor, ali posljednje informacije govore da je riječ o oružju koje ima moć interkontinentalnog projektila. Prve procjene govore da bi mogla doseći i Anchorage na Aljasci i time ostvartii svoju ultimativnu prijetnju - da može gađati američko tlo. Japan je već davno u dometu, a Južna Koreja je u dometu topništva tako da za napad na Seul ne trebaju rakete.

Razlog za lansiranje rakete baš danas je skretanje svjetske pozornosti na zbivanja vezana uz G20, summit koji će održati tijekom vikenda u Hamburgu. Režim mladog diktatora želi dati do znanja da su oni važan međunarodni akter, ako već ne po pozitivnome, onda po destruktivnom djelovanju. Osim toga, ovime još jednom pruža priliku Kinu da se postavi u ofenzivni položaj prema Pjongjangu i tako zaustavi moguće akcije drugih zemalja, prije svega SAD-a.

Gotovo istodobno je kineski ambasador u Vijeću sigurnosti UN-a objavio kako bi se "tenzije sa Sjevernom Korejom mogle oteti kontroli" što je jasna poruka - pustite nas da se bavimo tom zemljom. Čijim se braniteljem sve više želi nametnuti i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ranije ovog tjedna, Sjeverna Koreja bila je ključna tema u telefonskim razgovorima čelnika SAD-a, Kine i Japana. Čelnici obiju azijskih zemalja potvrdili su svoju predanost ideji Korejskog poluotoka bez nuklearnog oružja.

Inače, Reuters prenosi kako su vlasti Sjeverne Koreje za danas oko 15:30 najavile da će svijetu objaviti veliku i važnu vijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:10