ZA BOLJIM ŽIVOTOM

DRAMA NA GRANICI SRBIJE I MAĐARSKE Izbjeglice silom probile policijski kordon i krenule pješačiti prema Budimpešti

 AFP PHOTO / CSABA SEGESVARI

Nekoliko stotina Arapa, Azijata i Afrikanaca više nije moglo čekati obećane autobuse te su u ponedjeljak probili policijski kordon blizu srpsko-mađarske granice i krenuli pješke prema Budimpešti, prenosi Global News.

Prema medijskim napisima mađarska je policija pokušala blokirati pristup cestama oko prihvatnog centra za izbjeglice pored sela Roszke, no azilanti su ih zbog brojčane nadmoći vrlo brzo zaobišli trčeći kroz poljane te su se najzad probili do autoceste M5 koja povezuje Mađarsku i Srbiju.

Napredak izbjeglica zaustavio je promet u oba smjera na autocesti. Policija ih je pritom pratila, ne pokušavajući ih zaustaviti, a sve se ovo događalo pod budnim okom policijskog helikoptera koji je letio iznad kolone.

Kada su izbjeglice na čelu povorke prošle pored medija koji prate njihov svaki korak podigli su ruke u zrak te su skandirali 'Njemačka! Njemačka!'.

Proboj kod prihvatnog centra Roszke sličan je prošlotjednom proboju iz Budimpešte prema Austriji, kada su mađarske vlasti na kraju popustile te su autobusima prevezle tisuće izbjeglica do austrijske granice.

Uz to, Mađarska je prestala provjeravati imaju li stranci koji dolaze u njihovu državu vize, što je omogućilo novopridošlicama da brže nastave putovanje prema Zapadu, ponajviše prema Njemačkoj.

Problemi s izbjeglicama koji su se nastavili u ponedjeljak dodatno su naglasili potrebu da svih 28 članica Europske unije postignu konsenzus oko podjele odgovornosti za zbrinjavanje nekih 340 tisuća azilanata koji su u Europu stigli ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:40