‘IGRA PRIJESTOLJA‘

Drama najbogatijeg čovjeka na svijetu: Djeca se bore za 208 mlrd. $, otac ima jedan uvjet...

Tko će Arnaulta naslijediti na mjestu izvršnog direktora i predsjednika najvećeg svjetskog luksuznog konglomerata, otvoreno je pitanje

Bernard Arnault

 Nicolas Nicolas Messyasz/Sipa Press/Profimedia/Nicolas Nicolas Messyasz/sipa Press/profimedia

Bernard Arnault, vlasnik francuskog koncerna luksuznih proizvoda LVMH, od kraja prošle godine slovi kao najbogatiji čovjek na svijetu, koji je s trona skinuo Elona Muska, vlasnika Tesle i Twittera.

U drugom je braku s Hélène Mercier-Arnault s kojom ima troje djece, uz dvoje iz prvog braka. Sa sinovima Alexandreom, Frédéricom, Jeanom i Antoineom te kćeri Delphine sastaje se jednom mjesečno na ručku i traži od njih konkretne savjete u vezi s poslom, o nekom menadžeru ili upravljanju nekim od bezbrojnih brendova 480 milijardi dolara vrijedne kompanije LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE.

Arnaultovo bogatstvo je 19. travnja, prema Bloombergu, iznosilo 208 milijardi dolara.

U velikoj reportaži američki poslovni dnevnik Wall Street Journal opisuje što je 74-godišnji Arnault sve poduzeo kako bi osigurao da prijenos moći na iduću generaciju prođe što mirnije i bezbolnije. Za to su mu trebala desetljeća, počevši od djetinjstva kad je djecu poticao da uče, pomagao im u matematici i hrabrio ih da upišu najbolje škole, vodeći ih sa sobom na poslovna putovanja i pregovore. Sve petero djece radi u očevoj tvrtki i svatko od njih već je suvlasnik.

No, tko će Arnaulta naslijediti na mjestu izvršnog direktora i predsjednika najvećeg svjetskog luksuznog konglomerata, otvoreno je pitanje.

Najstariju kćer Delphine (48) Bernard Arnault imenovao je u siječnju za izvršnu direktoricu Diora, drugog najvećeg brenda u grupi. Nešto prije je njezin brat Antoine Arnault (45) postao izvršni direktor kompanije koja drži obiteljski udio u LVMH. Za petama su im tri sina iz drugog braka: Alexandre Arnault (30) izvršni je potpredsjednik tvrtke Tiffany & Co., Frédéric Arnault (28) vodi marku satova Tag Heuer, a 24-godišnji Jean Arnault direktor je marketinga i razvoja satova Louis Vuittona. Sva su trojica studirala na vrhunskim školama.

Očeve ambicije

Bernard Arnault desetljećima je vodio kompaniju s vrhunskim menadžerima poput Sidneyja Toledana, koji je vodio Christian Dior, i Michaela Burkea, šef najvećeg brenda Louis Vuittona. Burke (66) je kompaniju napustio u siječnju kako bi bio uz suprugu koja je umirala od raka, a očekuje se da će se i Toledano (71) također uskoro povući. Obojica su bili mentori Arnaultovoj djeci. Arnault je od djece očekivao vrhunsko obrazovanje. On smatra da je njemu diploma francuske École Polytechnique bila temelj za osvajanje svijeta mode i luksuza. "To vam prije svega daje racionalan način razmišljanja, koji vam omogućava da vrlo brzo analizirate situaciju ili problem", tumači 74-godišnji milijarder.

Najstariji sin Antoine se u intervjuu za Le Monde prisjetio kako mu je bilo teško priznati ocu da nije dovoljno dobar za Polytechnique. Ni on ni sestra Delphine, iz prvog braka s Anne Dewavrin, nisu je završii. "Za njega se računa samo Polytechnique", kaže sin. Kao mladi otac, rigorozno je pristupio obrazovanju djece: ne baš tako da bi manje radio i više vremena provodio s njima, nego je djecu zvao da mu između poslovnih sastanaka dođu u ured i s njima vježbao matematiku. U drugom braku s kanadskom pijanisticom Hélène Mercier dobio je tri sina. Od njih je očekivao još i više: majka je sinove budila u zoru da vježbaju svirati i uče, prenosi WSJ.

Arnault je sam preuzeo posao od oca, a 1984. poduzeo je svoj prvi poslovni korak u svijetu luksuza, preuzevši kontrolu nad tekstilnom kompanijom na rubu bankrota. No, tvrtka Boussac Saint-Frères skrivala je dragulj: Christian Dior. Delphine je još od ranih 20-ih radila u Dioru, uz dizajnersku zvijezdu Johna Galliana i menadžera Toledana.

Alexandre Arnault prijavio se na Polytechnique za dodiplomski studij, ali nije prošao. Poslije je primljen na magistarski studij. Otac ga je poslao da reorganizira Tiffany & Co., kupljen 2021. za 15,8 milijardi dolara. Poznat po zaručničkom prstenju, draguljar je htio osvojiti mlađe kupce. Alexandre je inicirao suradnju Tiffanyja i kompanije Nike, zajedno su proizveli Nike Air Force 1 cipele od 400 dolara od crne kože s vrpcom u boji Tiffanyjevih klasičnih plavih kutija za nakit. Na plakatu je pisalo: "Ovo nije Tiffany tvoje majke". Kampanja je uznemirila mnoge znalce, ali je bila uspješna.

Dva najmlađa sina Bernarda Arnaulta najviše su se približila očevim ambicijama. Obojica su pohađala isusovačku gimnaziju gdje im je književnost predavala Brigitte Macron prije nego što je postala prva dama Francuske.

Koga odabrati?

Frédéric Arnault učio je svirati klavir i bio je odličan u tenisu. Primljen je na École Polytechnique i studirao je isti smjer kao otac. Bio je suosnivač startupa za elektronička plaćanja koji je prodao 18 mjeseci poslije. Od 2018. je Stéphane Bianchi, doveden da bi vodio LVMH-ov posao sa satovima, surađivao s Frédéricom koji je u to vrijeme pokretao digitalnu strategiju TAG Heuera. Dvije godine poslije Bianchi ga je postavio za glavnog izvršnog direktora TAG Heuera.

Frédéric ima blizak odnos sa svojim mlađim bratom Jeanom koji je u SAD-u, na Massachusetts Institute of Technology, studirao financijsku matematiku, a zatim stekao magisterij iz strojarstva na Imperial Collegeu u Londonu. Radi u odjelu satova Louis Vuittona, a većinu vremena provodi u tvornici u Švicarskoj. U ožujku je najavio ponovno pokretanje marke Gérald Genta uz podršku udovice urara.

Bernard Arnault gotovo nikad u javnosti ne govori o tome tko će ga naslijediti, no njemu bliski izvori kažu da o tome razmišlja desetljećima. Još 2003. u bolnici je posjetio svoga bliskog prijatelja Jean-Luca Lagardèrea (75) koji je došao na operaciju kuka. Dva dana poslije jedan od najuglednijih francuskih biznismena pao je u komu. Idućih godina je njegov sin Arnaud postupno rasprodao sve što je otac stekao.

Arnault je nedavno povukao niz poteza iz kojih se može zaključiti da osigurava prijenos kompanije.

U prosincu je transformirao Agache, privatni holding koji kontrolira LVMH, i stvorio drugu tvrtku, Agache Commandité SAS, koja je u vlasništvu njegove djece. Svatko od njih petero ima 20 posto udjela. Nova tvrtka ima ovlasti voditi Agache. Također ima funkciju rotirajućeg predsjednika s dvogodišnjim mandatom. Niti jedan od braće i sestra ne smiju prodati svoj udio u tvrtki 30 godina bez jednoglasne suglasnosti ostalih.

Nakon što istekne 30 godina samo će izravni potomci Bernarda Arnaulta moći držati dionice.

"Uvjeren sam da Arnaultova djeca mogu prevladati sve nesuglasice jer ih je otac od malih nogu učio da interese tvrtke stavljaju na prvo mjesto", ističe menadžer Sidney Toledano. Zasad se svi odlično slažu, tvrdi on. Koga će Arnault na kraju odabrati za prvog? Prema zaslugama, odgovara on. Arnault je prije svega pragmatičan menadžer, naviknut da bira onoga tko je najbolji u određenom trenutku, s obzirom na izazove. Tako će učiniti i s djecom, uvjereni su njegovi suradnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 17:51