TRAJU RAZGOVORI

DRAMA NAKON BESANE NOĆI U BRUXELLESU Ni jutarnji razgovori nisu urodili kompromisom oko vodećih pozicija, Tusk presjekao: 'Nastavljamo sutra!'

Angela Merkel, Andrej Plenković i prizori iz Bruxellesa tijekom summita
 Yves Hermann / Francosi Lenoir / Johanna Geron / Reuters

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk prekinuo je izvanredni summit čelnika EU-a, posvećen izboru novog vodstva Europske unije i zakazao novi sastanak za utorak prijepodne.

"Predsjednik Europskog vijeća prekinuo je sastanak i ponovno sazvao Europsko vijeće sutra u 11 sati", objavio je Tuskov glasnogovornik Preben Aamann.

Čelnici EU-a okupili su se još u nedjelju u 18 sati, a nakon toga su vođene intenzivne bilateralne i multilateralne konzultacije te je plenarna sjednica počela tek oko 21.30. Međutim, trajala je samo do 23, kada su ponovno počele bilateralne konzultacije koje su trajale sve do 8 sati ujutro.

Prekid summita znači da još nema dogovora, a posljednjih nekoliko sati kružilo je nekoliko kombinacija nove kadrovske križaljke.

Prema jednoj od varijanti novi bi predsjednik Europske komisije bio nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans, Europska pučka stranka dobila bi dvije pozicije - predsjednicu Europskog vijeća Bugarsku Kristalinu Georgievu i predsjednika Europskog parlamenta Manfreda Webera, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku bio belgijski premijer, liberal Charles Michel, a danska liberalka Margrethe Vestager prva potpredsjednica Komisije.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da Hrvatska ima rezerve prema kandidaturi Fransa Timmermansa za mjesto šefa Europske komisije ali je rekao da to nije ništa osobno protiv njega. Rekao je da Hrvatska ima ovaj stav zbog načelnog dogovora unutar Europske pučke stranke da ustraju na činjenici da Weber kao njihov kandidat ima prednost. Plenković je potvrdio da nije bilo nikakvog glasanja tijekom ovih cjelonoćnih pregovora jer bi u tom slučaju, bilo koje glasanje, neke od opcija bile isključene.

- Mi smo izrazili rezerve. Jučerašnja pozicija cijelog summita EPP-a je bila da stavimo rezervu na to i tako smo se mi ponijeli. I sa šire političke optike i s nacionalnog stajališta to nije ništa osobno. Smatrali smo da bi u ovom trenutku to bio ispravan korak. Naravno pregovori se nastavljaju i morat ćemo na kraju postići svojevrsni sporazum. No u ovom trenutku konsenzusa nije bilo, rekao je Plenković.

- Pregovori su bili teški i zahtjevni, imali smo 24 sata konzultacija. U ovom trenutku nema konsenzusa o ključnim pozicijama. Nitko nije spavao, svi vapimo za malo odmora, poručio je Plenković.

Plenković je rekao da ne može reći koje su zemlje za, a koje protiv Fransa Timmermansa jer se o tome nije glasalo. No, dodao je da su "čelnici nastojali shvatiti što može, a što ne može proći". Zaključio je kako je "sve i dalje otvoreno".

Bugarski premijer Bojko Borisov je opet donio nove informacije: "Svatko gura svoje kandidate, a drugi ih odbijaju". Na pitanje Georgija Goteva, starijeg urednika Euractiv.com, je li i dalje u igri kompromisni prijedlog (Timmermans predsjednik Komisije, Weber Parlamenta), Borisov je rekao:"Paket je u opticaju. Uvjeren sam da bi na kraju rješenje moglo naći na toj osnovi". Prema njegovim riječima Kristalina Georgieva ne može biti predsjednicom Europskog vijeća jer "liberali traže to mjesto beskompromisno", a da pozicija visoke predstavnice ne bi bila dobra za Bugarsku jer se očekuje zastoj u politici proširenja na Zapadni Balkan.

U nastavku možete pročitati tijek događaja u Bruxellesu od ranog jutra do podneva.

U nastavku možete pročitati tijek događaja u Bruxellesu od ranog jutra do podneva.

----------------------------

12:25 - Donald Tusk je suspendirao sve sastanke i najavio da će sastanak Europskog vijeća biti nastavljen sutra u 11 sati.

Alexandra Brzozowski, novinarka Euractiv.com koja prati summit, javila je kako se Tusk odlučio na ovaj korak kako bi omogućio liderima da se naspavaju. Pa da onda odmorni krenu u novi krug pregovora.

----------------------------

12:20 Belgija nije sretna mogućim izborom svog tehničkog premijera Charlesa Michela (parlamentarni izbori su održani paralelno s europskima) za poziciju Visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost.

Prvo je tu tehnički problem: Vlada je tehnička, a morala bi imenovati povjerenika i to baš Michela koji vodi tehničku vladu. Prije pet godina je Slovenija normirala svoju premijerku u odlasku, Alenku Bratušek, da bi zatim nova vlada Mire Cerara učinila sve da ju sruši (i u tome uspjela). Hendrik Vos, profesor EU politike na Sveučilištu u Ghentu, za Politico je izjavio da situacija baš i nije najugodnija, ali "kad stigne takva ponuda ona se ne odbija".

Posebno nakon poraza ministra vanjskih poslova u utrci za čelno mjestu u Vijeću Europe koje je dobila Marija Pejčinović-Burić. Drugi je problem što Michelov odlazak na plaću u EK znači da će se zakomplicirati pregovori o formiranju nove belgijske vlade. Naime, potrebno je pronaći osobu spremnu postići kompromis između Flamanaca i Valonaca. To je dosad u povijesti bio vrlo težak zadatak, a jednom je trajalo i više od 500 dana.

----------------------------

11:10 --> Euractiv.com javlja da je na stolu "modificiran model Osaka".

Prema tom sporazumu raspored položaja bi izgledao ovako:

Europska komisija: Frans Timmermans (socijalisti)

Europsko vijeće: Kristalina Georgieva (pučani)

Europski parlament: Manfred Weber (pučani)

Visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku: Charles Michel (liberali)

Prva potpredsjednica Komisije: Margrethe Vestager (liberali)

Ovim su prijedlogom zadovoljeni svi uvjeti: vodeći kandidat je dobio mjesto šefa EK, EPP dobiva dvije važne pozicije, kao i liberali. Problem je što Zeleni ostaju bez ijedne pozicije.

Politico pak prenosi izjavu jednog diplomata da će "neispavani lideri prihvatiti bilo što".

----------------------------

9:45 --> Politico javlja, navodeći diplomatske izvore, da je nemali broj zemalja, uključujući Poljsku i Italiju, zagovarao tajno glasovanje o kandidaturi Timmermansa.

Drugi su se međutim usprotivili toj ideji. Kako je istaknuo jedan diplomat, glasovanje je moglo proći proceduru, ali ne bi moglo imati nikakvog utjecaja na proces izbora šefa EK.

----------------------------

Počela je kao večera sinoć, nastavlja se danas kao doručak a sve je izglednije da će lideri EU-a imati i ručak u zgradi Vijeća u Bruxellesu jer se ne mogu dogovoriti oko potpore Fransu Timmermansu. Iako je većina država za tu opciju, ne postoji dovoljna većina da bi se odluka i usvojila.

Navodno postoji takozvana blokirajuća manjina od 9 država članica, među kojima je i Hrvatska, koje ne žele podržati Timmermansa. Osim Hrvatske u toj skupini su još države višegradske grupe: Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka. Potom još Rumunjska, Latvija i Cipar, a podržava ih i Italija.

Zbog ovakve situacije predsjednik Europskog Vijeća Donald Tusk nije htio staviti na glasanje. Pokušava se postići kompromis. Pitanje je hoće li na kraju priznati da nema dovoljne većine i završiti summit bez dogovora, ili pokušati pridobiti još koju državu iz redova oponenata. Situacija postaje i neugodna jer, ako je tako teško birati predsjednika Europske komisije, kako će tek biti kada na dnevni red dođe pitanje višegodišnjeg financijskog okvira. Ili je i to pitanje možda već sad predmet političke trgovine.

Vidljivo je da je takozvani 'Istočni blok' ključni u protivljenju kandidature Timmermansa, i to ne nužno iz redova EPP-a jer su protiv i Poljska gdje su na vlasti konzervativci iz ECR-a, Slovačka gdje su na vlasti socijalisti i Češka gdje su liberali.

----------------------------

Lideri EU-a nisu imali vremena spavati. Sastanak koji je počeo jučer predvečer i dalje je u tijeku.

Nakon nekoliko prekida, kako bi se obavile bilateralne konzultacije, tijekom doručka sastanak je nastavljen. Cijelu noć su trajali napori Donalda Tuska, predsjednika Europskog vijeća, ali i njemačke kancelarke Angele Merkel te francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za postizanje kompromisa prema kojemu bi Nizozemac Frans Timmermans bio predsjednik Europske komisije. To je i bio dogovor četiri lidera u Osaki (osim Merkel i Macron tu su bili i Španjolac Sanchez i Nizozemac Rutte), ali je prije početka summita Europska pučka stranka odbacila je taj prijedlog. Među onima koji su se tome protivili je i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Kako bi povećao šanse za dogovor, Tusk je prije ponoći suspendirao zajednički sastanak lidera kako bi se odvijala runda 'ispovijedanja' pojedinih lidera koje se nagovaralo na kompromis. Diplomati su tijekom noći govorili da je snažan pritisak da se dogovor postigne sada, iako se znalo da će biti vrlo teško.

Lideri iz redova Europske pučke stranke cijelu noć su ustrajali u stavu da je ta stranka relativni pobjednik europskih izbora pa im pripada mjesto šefa Europske komisije. No to je samo EPP čitanje načela Spitzenkandidata. Socijalisti misle da mjesto pripada onome tko može dobiti potporu većine u Europskom parlamentu, a to ne mora nužno biti i kandidat stranke koja je relativni pobjednik.

Sastanak je jutros nastavljen, a glavni favorit je i dalje Timmermans, dok bi kao utješnu nagradu Weber trebao dobiti mjesto predsjednika Europskog parlamenta, i to na puni mandat od pet godina, a ne dijeliti to s nekim na po dvije i pol godina kako je do sada bila praksa.

Zanimljiv igrač u cijeloj priči se pokazao bugarski premijer Bojko Borisov. On se najprije snažno protivio izboru Timmermansa, ali se kasnije, tijekom noći, s njim sastao izvan zgrade Europskog vijeća, u stalnom predstavništvu Bugarske. Snimljen je kako govori da će Timmermans biti predsjednik Europske komisije. Spekulira se da je bugarski premijer za pristanak na dogovor traži potporu za ulazak Bugarske u Schengen, za što je ta država prema ocjeni Europske komisije već odavno ispunila uvjete ali Nizozemska, Francuska i Njemačka su spriječili realizaciju tog cilja.

Ako se tijekom dana potvrdi tko će biti budući šef Europske komisije, a tko Europskog parlamenta, onda slijedi i izbor predsjednika Europskog vijeća i Visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:01