VAN KONTROLE

Drama u Argentini: Veliki vatreni zid približava se milijunskom gradu, stižu prve snimke!

Prema argentinskoj Nacionalnoj službi za upravljanje požarima, u utorak je u regiji bilo aktivno čak pet šumskih požara

Požar u Argentini

 Screenshot/X/Nahel Belgherze

Središnju argentinsku pokrajinu Cordobu zahvatili su šumski požari zbog čega je nekoliko desetaka ljudi u utorak evakuirano iz svojih domova. Požar je nastao uslijed intenzivnog toplinskog vala u toj regiji, piše AP News.

Slike i snimke prikazuju ogroman plamen na brdima oko naseljenih područja, dok se vatrogasci bore sa suzbijanjem plamena koji je zahvatio neke domove. Nije poznato koliko je točno domova zahvatio požar. Za gašenje je bilo zaduženo 960 vatrogasaca koji su koristili osam protupožarnih zrakoplova i dva helikoptera.

Postojala je nada da će kiša, koja se očekivala u utorak navečer, pomoći u smirivanju požara koji su se brzo širili zbog jakog vjetra.

- Pozivam stanovništvo da poštuje upute vatrogasaca i vlasti u požarom pogođenim područjima. Najvažnije je spasiti živote, evakuacije će se napraviti gdje god to bude potrebno, napisao je guverner Cordobe Juan Schiaretti na društvenim mrežama.

Prema argentinskoj Nacionalnoj službi za upravljanje požarima, u utorak je u regiji bilo aktivno čak pet šumskih požara. Ulises Xarate (27) optužen je da je u ponedjeljak prijepodne podmetnuo požar u blizini grada Villa Carlos Paz u pokrajinskoj regiji Punilla. Xarate je navodno rekao policiji da je zapalio logorsku vatru kako bi skuhao kavu i izgubio kontrolu nad plamenom zbog jakog vjetra.

Pokrajinske vlasti poslale su kamione s pitkom vodom, hranom, madracima i dekama u pogođena područja.

- Tražimo da se poduzmu najveće mjere prevencije jer su vremenski uvjeti nepovoljni, napisali su na društvenim mrežama vlada Cordobe i ministar sigurnosti Julián López.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:42