ZOMBI VLADA

Drama u Poljskoj: Poraženi desničari silom žele na vlast, čak su položili i prisegu!

Bivši poljski premijer Leszek Miller rekao je da će vlada Mateusza Morawieckog ‘živjeti kraće od vinske mušice‘

Panorama Varšave

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

U Poljskoj pravi Ionescov teatar apsurda. Ultrakonzervativna stranka Pravo i pravda (Prawo i Sprawiedliwość; PiS), koja je izgubila nedavne izbore, svim silama želi nakon punih osam godina što više otegnuti svoj silazak s vlasti i odlazak u oporbu.

Iako je jasno da nema većinu u poljskom parlamentu Sejmu, ni koalicijskog partnera (radikalno desna stranka Konfederacija odbacila je tu mogućnost, ali čak ni s njom ne bi imali potreban broj glasova) s kojim bi mogao osnovati vladu, šef PiS-a Jarosław Kaczyński i njegov bliski suradnik Andrzej Duda, poljski predsjednik, ipak su dali uzaludni mandat "svom" dosadašnjem premijeru Mateuszu Morawieckom, po onoj "besposleni pop i jariće krsti". Ta je vlada čak, prije nego što je prošla provjeru zastupnika, položila i prisegu u predsjedničkom dvorcu pred Andrzejom Dudom.

PiS ima pojedinačno najviše zastupnika, ali to je tek Pirova pobjeda, pa su izveli dogmatski trik pozivajući se na ustavnu odredbu da onaj koji je dobio najviše glasova ima pravo "prvokupa", odnosno pravo na pokušaj da sastavi vladu.

Tako su Kaczyński i Duda gurnuli Morawieckog u samoubilačku misiju da sastavi vladu koja će, kako je rekao bivši poljski premijer Leszek Miller, "živjeti kraće od vinske mušice", a poljski neovisni mediji nazivaju već je "zombi vladom". Naime, ona će opstati vjerojatno samo do 14. prosinca kada bi se trebalo glasovati o povjerenju u Sejmu, a veća je vjerojatnost da će Vladimir Putin izgubiti predsjedničke izbore nego da vlada Morawieckog nekim nadnaravnim čudom dobije većinu.

Zanimljivo je da čak i prokremaljska agencija TASS u svom komentaru daje samo desetak posto šansi da će zastupnici podržati PiS-ovu vladu. No, i samom Morawieckom je jasno da je to besmislen i jalov posao, pa je u tu "tehničku vladu" stavio uglavnom čak i široj poljskoj javnosti posve nepoznate ljude iz svog "intimnog" političkog kruga. U vladi je čak većina žena, što je populistički zahvat, ali koji pokazuje kako ih je PiS hladno žrtvovao, poslavši ih u političko minsko polje. Jedino od zvučnijih imena je Mariusz Błaszczak, ministar obrane, koji je do posljednjeg trenutka tvrdio da neće ući u vladu jer je preuzeo mjesto šefa zastupničkog Kluba PiS-a, u čemu neki poljski analitičari čak vide i najavu da ga Kaczyński priprema za svog nasljednika. Tako je njegovo pojavljivanje u ovoj kratkotrajnoj vladinoj epizodi zapravo bio test lojalnosti i žrtve koju je spreman dati za "trampistički" PiS.

No, kako je za poljski Radio Zet rekao Marcin Kierwiński, visoki dužnosnik Građanske platforme (Platforma Obywatelska; PO), bivši premijer Donald Tusk - lider koalicije u koju ulaze njegov PO, stranački savez nekoliko centrističkih stranaka Treći put (Trzecia Droga; TD) i Ljevica (Lewica) - bit će "sto posto novi premijer Poljske", a već je dogovorena i vlada s kojom će izaći u javnost kada konačno parlament ne izglasa PiS-ovu vladu. Nakon toga će Sejm sam predložiti novog mandatara, a to će biti Donald Tusk, što bi moglo biti u drugoj polovici prosinca. Te stranke potpisale su koalicijski sporazum i od 460 mjesta u Sejmu, imaju dovoljnih 248 da mogu mirno vladati.

Doduše, prije nego što će u Sejmu Morawiecki predstaviti program i ministre, poljski mediji navode da PiS vodi očajničku borbu u potrazi za "žetončićima" koji bi im omogućili da opstanu na vlasti ili makar onemoguće stabilnost Tuskove vlade. Tuskovim dolaskom na vlast poljska unutarnja te pogotovo vanjska politika doživjet će velike promjene, odnosno Poljska više ne bi trebala biti europski "mulac" i "trouble maker", nego bi bila lojalnija Bruxellesu, čime bi Mađarska Viktora Orbána ostala sama na čistini jer ipak Slovačka s Robertom Ficom nije tako jaka karika u protivljenju EU. U Poljskoj očito sviću neke nove zore, a Bruxelles nakon nizozemskih izbora opet dobiva jedan jak adut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:42