KAOTIČNI BREXIT

Drama u pregovorima Londona i Bruxellesa: ‘Prolaze nam zadnji sati, ovo je trenutak istine‘

Predstavnici UK i EU se međusobno optužuju, a u engleskim lukama već se stvaraju ogromne kolone kamiona
Prizor iz Londona (arhiva)
 Tolga Akmen

Drama o postizanju sporazuma između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine o odnosima poslije Brexita nastavlja se do zadnjeg časa. Iako je do isteka prijelaznog roka ostalo još desetak dana, Europski parlament postavio je nedjelju 20. prosinca kao zadnji rok za dogovor, inače ne može jamčiti da će ratificirati sporazum prije kraja ove godine. Bez ratifikacije Europskog parlamenta, sporazum ne može stupiti na snagu.

A Europski parlament je završio sva predviđena plenarna zasjedanja za ovu godinu. No, ostavili su mogućnost za izvanredno zasjedanje između Božića i Nove godine kako bi dali zeleno svjetlo za eventualni sporazum, dođe li do njega. Bez obzira na spremnost da po hitnoj proceduri potvrde sporazum, eurozastupnici ipak traže barem nekoliko dana za proučavanje teksta koji moraju izglasati. Zbog toga su i poručili da će čekati najdulje do nedjelje.

Zastupnike Europskog parlamenta jučer je o tijeku pregovora izvijestio glavni pregovarač EU za Brexit Michael Barnier. On je rekao da je za sporazum ostalo još samo nekoliko sati na raspolaganju.

Tijekom rasprave u Europskom parlamentu većina zastupnika je istaknula da zagovara potpisivanje sporazuma s Ujedinjenom Kraljevinom, ali ne po cijenu ugrožavanja integriteta jedinstvenog tržišta Europske unije. Oni su pozdravili glasanje o ciljanim izvanrednim mjerama radi pripreme na mogući scenarij izostanka dogovora.

Europarlamentarci smatraju da je prijedlog Europske unije bez presedana kad je riječ o širini i ponudi ukidanja carina i kvota te da u zamjenu za to UK treba poštovati pravila o pravednoj tržišnoj utakmici.

Trenutak istine

Kritizirali su London za nametanje kratkog roka za pregovore tako važnog sporazuma.

- Ovo je trenutak istine. Postoji šansa za postizanje sporazuma, ali put do takvog sporazuma vrlo je sužen. Preostalo nam je jako malo vremena, samo nekoliko sati da odradimo pregovore ako želimo da ovaj sporazum stupi na snagu 1. siječnja - rekao je Barnier u raspravi pred Europskim parlamentom.

Slično kao Barnier misli i britanski ministar Michael Gove, glavni pregovarač Ujedinjene Kraljevine, ali on odgovornost za neuspjeh prebacuje na Europsku uniju. On je šanse za sporazum u zadnji čas stavio na "50 posto vjerojatnosti".

Gužve na granicama

Ipak, britanski ministar je rekao da se pregovori neće nastaviti početkom sljedeće godine ako do kraja ove ne bude sporazuma.

- To bi onda bilo to. U tom slučaju ćemo ostati na pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Bit će, naravno, kontakta između Ujedinjene Kraljevine i država članica EU i među političarima, ali nećemo pokušati ispregovarati neki novi sporazum - rekao je on.

Ako se ne postigne sporazum u zadnji čas nakon isteka prijelaznog razdoblja, u kojemu se trgovalo kao da je UK članica EU iako već godinu to formalno više nije, onda će se trgovina odvijati kao sa svakom trećom državom, dakle prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Europska komisija već je predložila mjere za smanjenje posljedica situacije u kojoj će se svi naći od 1. siječnja u slučaju da se ne dogovori sporazum. Te mjere se tiču cestovnog i zračnog prometa, ribarstva i drugih. Britanci su najavili da će i oni to učiniti recipročno. Ali time se neće riješiti svi problem.

Očekuju se od samog početka gužve na graničnim prijelazima, jer će se morati cariniti roba. A i putnicima će se udarati žig u putovnice, ili će ih se upisivati u kompjutorske sustave pri ulasku i izlasku vanjskih granica Europske unije. Posljednjih dana nekoliko su puta razgovarali britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula van der Leyen.

Oni su poslije tih razgovora rekli da je sve izglednije da neće biti sporazuma, ali su ipak istaknuli da postoji i dalje "vrlo uski prostor za uspjeh". Naravno prebacivši odgovornost za kompromis drugoj strani. Zanimljivo je da se Njemačko predsjedništvo EU nije previše miješalo u pregovore, nego su samo ponavljali da svih 27 članica stoji iza glavnog pregovarača Michela Barniera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 07:06