SVE VIŠE PROBLEMA

Drama u Sjevernoj Koreji: Među narodom vlada glad, a Kim krenuo u veliku čistku. Ima samo jedan plan...

Prošli tjedan je Pjongjang otkrio da je promijenio vodstvo kopnenih snaga Korejske narodne armije

Kim Jong Un

 Str/Afp

Usred velike nestašice hrane i gospodarske krize iz Sjeverne Koreje pristižu vijesti da je tamošnji diktator Kim Jong-un smijenio više od polovice vladinih dužnosnika.

Radnička stranka Koreje (WPK) smijenila je 40 posto članova Politbiroa koji su obnašali dužnost godinu dana prije te 60 posto dužnosnika u stranačkom tajništvu, prenosi južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja koje je odgovorno za odnose sa Sjevernom Korejom. Vjeruje se da će Kim Jong-un preustrojem vojnih časnika, stranačkih kadrova i ostalih vladinih dužnosnika osigurati svoju vlast u Sjevernoj Koreji.

Prošli tjedan je Pjongjang otkrio da je promijenio vodstvo kopnenih snaga Korejske narodne armije. Odjel koji se bavio propagandom i medijima također je podignut na višu razinu.

U izvješću Ministarstva za ujedinjenje navodi se kako se čini da Sjever teži "ideološkoj kontroli" kako bi osigurao dugoročnu vladavinu Kim Jong-una.

Južnokorejski ministar ujedinjenja Kwon Young-se (39) vjeruje da smjenom Kim priprema teren za svoju mladu kćer da ga naslijedi kao vrhovni vođa. Za kćer se pretpostavlja da ima oko deset godina, a od studenoga se pet puta pojavila sa svojim ocem u javnosti. Njezina slika tiskat će se na sjevernokorejskim poštanskim markama. Kim Ju-ae se pojavila na prošlotjednoj vojnoj paradi tijekom koje su vojnici skandirali da će obraniti njihovu krvnu lozu. Međutim, Kwon je izjavio da uzdizanje njegove kćeri možda ima samo za cilj uspostaviti nastavak vladavine Kima, uzimajući u obzir patrijarhalni sustav u Sjevernoj Koreji i pitanja o tome bi li zemlju mogla voditi žena.

Vijesti o smjeni stigle su u trenutku kada su južnokorejska vlada i strani promatrači izvijestili o rastućim znakovima nestašice hrane koju ta zemlja u ovom stoljeću još nije doživjela. Zbog prikrivanja unutarnjih nedaća Kim žuri s rutinskim promjenama vlade. Južnokorejski dnevni list Dong-a Ilbo izvijestio je ovaj tjedan da je Sjeverna Koreja smanjila dnevne obroke hrane članova KPA sa 620 grama po vojniku na 580 grama. Središnji odbor Kimove stranke ovaj je mjesec sazvao posebni sastanak kako bi raspravljali o strategiji razvoja poljoprivrede. Kwon je izjavio kako postoji niz znakova da ljudi u Sjevernoj Koreji umiru od gladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:25