PRESTIŽ NA KOCKI

Drama u svemiru, američki inženjeri u nadrealnoj utrci s vremenom: ‘Ima još samo 40 sati života!‘

Pokušavamo usmjeriti lander što bliže Mjesečevoj udaljenosti prije nego što izgubimo kontrolu nad njim, priopćili su

NASA, kontrolna soba

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Znanstvenici se utrkuju s vremenom kako bi spasili prvu američku svemirsku letjelicu koja je u posljednjih 50 godina pokušala sletjeti na Mjesec nakon što je njezin tim priznao da istu "od nekontroliranog pada dijeli samo nekoliko sati".

Peregrine, kojemu je "pogonska anomalija" izazvala problem sa solarnim pločama, trebao je sletjeti na Mjesec krajem veljače, a sad mu je ostalo manje od dva dana snage, priopćeno je.

Inženjeri pokušavaju usmjeriti lander "što bliže Mjesečevoj udaljenosti" prije nego što izgube kontrolu nad njim.

Lender težak 1,2 tone lansiran je u ponedjeljak iz Cape Canaverala u saveznoj državi Floridi i prva je američka svemirska letjelica koja je pokušala sletjeti na Mjesec od posljednjeg Apolla 1972. godine.

image

Lansiranje Peregrinea

George Wilson/Nurphoto Via AFP

Podsjetimo, tehnički problemi pojavili su se ubrzo nakon što se Peregrine odvojio od rakete za lansiranje. Propuštanje u njegovom pogonskom sustavu znači da se lender bori kako bi zadržao svoje solarne ploče usmjerene prema Suncu, prenosi The Telegraph.

image

Prva fotografija s Astroboticovog Peregrine Lunar Landera u svemiru

AFP

Njegovi potisnici, od kojih njih 12 kontrolira orijentaciju svemirske letjelice, sad ubrzano sagorijevaju gorivo potrebno za misiju koja je pred njima, što znači da Peregrine ima još samo 40 sati "života".

- Kontinuirano curenje pogonskog goriva uzrokuje da potisnici sustava kontrole položaja (ACS) svemirske letjelice rade znatno duže od očekivanog životnog ciklusa kako bi spriječili nekontrolirano prevrtanje lendera. Ako potisnici mogu nastaviti s radom, vjerujemo da bi svemirska letjelica mogla ostati u stabilnom stanju usmjerenom prema Suncu još otprilike 40 sati, ovisno o potrošnji goriva. Trenutačno nam je cilj dovesti letjelicu što je moguće bliže Mjesečevoj udaljenosti - kažu iz Astrobotic Technologyja, kompanije koja stoji iza misije, a koju djelomično podupire i NASA.

Peregrine je trebao sletjeti na Mjesečevu sjevernu hemisferu 23. veljače, noseći ostatke bivših američkih predsjednika, uključujući Johna F Kennedyja, Georgea Washingtona i Dwighta Eisenhowera, ali i ostatke nekoliko članova glumačke ekipe "Zvjezdanih staza", kao i ostatke desetaka ljudi čije su obitelji platile tisuće dolara za "trajni spomenik na dalekom, ali stalno vidljivom svijetu".

Do danas su samo SAD, Kina, bivši Sovjetski Savez i nedavno Indija izveli meko slijetanje na Mjesec. Ruska letjelica Luna-25 u kolovozu se srušila prije nego što je stigla do Mjesečeva južnog pola, što je u velikoj mjeri poljuljalo prestiž svemirske agencije Roscosmos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:45