ŠTO ZAPRAVO PLANIRA RUSKI PREDSJEDNIK?

DRAMA U UKRAJINI Putin još jutros prijetio vojskom, a sada je postignut dogovor o kraju kaosa?

 AFP

ŽENEVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da su 'sve strane' okupljene na sastanku u Ženevi postigle dogovor o 'deeskalaciji' situacije u Ukrajini. Na spomenutom su sastanku, osim Lavrova, bili i američki državni tajnik John Kerry, šefica EU diplomacije Catherine Ashton te ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Lavrov je kazao da je postignut dogovor o raspuštanju svih, kako ih je nazvao, ilegalnih vojnih formacija te da sve okupirane zgrade moraju biti oslobođene. Dodao je da će se, prema dogovoru, na sve prosvjednike primijeniti amnestija te da Ukrajinci sami trebaju riješiti svoje probleme.

To je znatno drugačiji Lavrovljev ton u odnosu na izjave njegova šefa Vladimira Putina, koji je nešto ranije u četvrtak govorio o ruskom pravu na vojnu intervenciju u Ukrajini i nadi da za vojnim rješenjem neće morati posegnuti.

Izjavu da je dogovor uistinu postignut dao je i američki državni tajnik John Kerry.

Sastanak u Ženevi trajao je sedam sati, a postignutim se dogovorom najavljuje slanje promatrača OESS-a koji će ukrajinskim vlastima pokušati pomoći s njegovom provedbom. Spominju se i ukrajinske ustavne reforme, za koje se kaže da moraju biti transparentne te da se pri njihovu donošenju mora voditi računa o svim dijelovima društva, pa i onom rusofonom.

Agencija AP javlja da bi se ovim dogovorom na neko vrijeme mogle obustaviti ekonomske sankcije koje je Zapad najavio Rusiji u slučaju kraha ženevskih pregovora. Posljedično, moglo bi doći i do smanjenja napetosti na liniji Moskva-EU, koje su porasle zbog mogućnosti obustave isporuke ruskog plina, čiji najveći dio do Europe stiže preko Ukrajine.

No, da bi put do smirivanja situacije mogao biti dug, svjedoči prolivena krv na istoku Ukrajine, ali i najavu mogućnosti zatvaranja ukrajinske granice s Rusijom. Ukrajina je u četvrtak objavila da će uvesti strože granične kontrole za Ruse koji pokušavaju ući u Ukrajinu gdje traje proruska separatistička pobuna. "Ukrajinska granična policija od danas je značajno pojačala kontrole na granici s Rusijom, ne samo u zračnoj luci", rekao je glasnogovornik policije Oleh Slobodian.

"To se odnosi na ruske državljane jer postoje informacije o mogućim provokacijama na granici, uključujući i terorističke napade. Pozornost ćemo posebno posvetiti muškarcima u aktivnim godinama koji putuju sami ili u grupi", dodao je.

PUTIN 'Pogledajte što su napravili Jugoslaviji! Nadam se da u Ukrajinu neću morati poslati vojsku'

Ruski avioprijevoznik Aeroflot objavio je ranije u četvrtak kako ga je Ukrajina izvijestila da će uvesti ograničenja ulaska Rusa u zemlju u kojoj traje proruska separatistička pobuna.

"Aeroflot obavještava putnike o ograničenjima koje su ukrajinske vlasti uvele na ulazak u zemlju", stoji u priopćenju Aeroflota.

Dodaje se da će se ulazak u Ukrajinu zabraniti muškarcima od 16 do 60 godina, osim ako nemaju dokaz da u zemlju dolaze u posjet obitelji, na poziv tvrtke ili pojedinca ili putuju s obitelji.

Većina nositelja ukrajinske putovnice koji su stanovnici Krima, koji je Rusija pripojila prošloga mjeseca, također će biti podvrgnuti strožoj kontroli na granici, dodao je Aeroflot.

Što će biti s Pridnjestrovljem?

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako se nada da njegova zemlja neće morati vojno intervenirati u Ukrajini, ali nije propustio reći da na to polaže pravo s obzirom da je tako odlučio gornji dom ruskog parlamenta još prije aneksije Krima.

Također je govorio o statusu Pridnjestrovlja, koje još od početka 90-ih egzistira kao de facto neovisna država pod ruskom protekcijom, makar je formalno dio Moldavije. Za tu oblast Putin smatra da bi sama trebala odlučiti o svojoj sudbini. Ovakva njegova izjava stiže samo dan nakon što je Pridnjestrovlje zatražilo priznanje neovisnosti.

"U konačnici treba omogućiti ljudima da sami odluče o vlastitoj sudbini", rekao je Putin na višesatnoj seansi s nacijom koja mu je putem televizije postavljala pitanja, a on odgovarao. "Radit ćemo na tome s našim partnerima" i "potreban je dijalog s Moldavijom i Ukrajinom", rekao je.

Parlament Pridnjestrovlja pozvao je u srijedu Rusiju da prizna njezinu neovisnost kao što je to učinila na Krimu koji je sebi pripojila.

Pridnjestrovlje s pola milijuna stanovnika smješteno je između Moldavije i Ukrajine. Međunarodna zajednica nije priznala rezultat referenduma iz 2006., kojom se njezino uglavnom rusofono stanovništvo izjasnilo za pripojenje Rusiji.

U četvrtak se u Moskvi očekuje parlamentarno izaslanstvo predvođeno predsjednikom pridnjestrovskog parlamenta Mihailom Burlom.

Rusija je podržala Pridnjestrovlje u njezinu ratu za neovisnost početkom 90-ih i drži u toj regiji oko 1.500 vojnika, protivno volji moldavske vlade i unatoč tomu što je 1999. obećala povući ih.

Rumunjska uznemirena zbog Putinovih izjava

Rumunjski predsjednik Traian Basescu osudio je izjavu svoga ruskoga kolege Vladimira Putina o Pridnjestrovlju i pozvao u četvrtak Moskvu da poštuje preuzete obveze i povuče svoje vojnike iz te separatističke regije Moldavije.

"U zadnje doba svjedočimo odlukama koje krše načela međunarodnog prava i temelje sustava sigurnosti u Europi", rekao je Basescu te istaknuo kako je "neprihvatljivo i ugrožava mir i stabilnost u regiji dovoditi u pitanje međunarodno priznate granice".

Nametanje "federalnih i samoupravnih modela uključivanjem nacionalnih manjina u subverzivne akcije protiv države kojoj pripadaju znači izravno uplitanje u unutarnja pitanja suverene države", drži Basescu.

Basescu je pozvao Rusiju da poštuje obveze date međunarodnim ustanovama i pridonese stabiliziranju stanja u regiji.

Ukrajina: Ulovili smo deset ruskih špijuna

Ukrajinska specijalna služba (SBU) uhitila je 10 ruskih špijuna osumnjičenih za poticanje nemira na rusufonom istoku zemlje, rekla je u četvrtak jedna glasnogovornica SBU. "Ta uhićenja su izvedena tijekom šest posljednjih tjedana i te misije destabilizacije trenutačno predstavljaju glavnu prijetnju" za zemlju, izjavila je Marina Ostapenko na konferenciji za novinare.

"Identificirali smo deset državljana s ruskim putovnicama koji su sada zatočeni u Kijevu i ispituju ih", rekla je glasnogovornica. Mreže ruske špijunaže predstavljaju glavnu prijetnju, rekla je i naglasila da te mreže mogu koristiti eksplozive.

Jedan glasnogovornik ukrajinskih graničara je rekao na istoj konferenciji za novinare da je pet "taktičkih jedinica" raspoređeno duž obale Azovskog mora, na jugoistoku Ukrajine kako bi spriječile ulazak špijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:08