KORONAVIRUS

DRAMATIČAN PORAST BROJA ZARAŽENIH U IRANU: U samo jednom danu prijavljeno 835 novih slučajeva, među njima su i 23 zastupnika u parlamentu

 
Bolnica u Teheranu
 Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency / AFP

Broj osoba zaraženih koronavirusom u Iranu povećao se za čak 835, što znači da je ni dva tjedna od prvog prijavljenog slučaja broj zaraženih premašio 2300. Istovremeno, prema službenim brojkama dosad je od Covida-19 preminulo 77 osoba, što je najviše izvan Kine.

Među zaraženima su i 23 zastupnika u iranskom parlamentu (od njih 290), piše agencija Anadolu pozivajući se na potpredsjednika parlamenta Abdula Rezu Misrija. Misri je dodao da su zbog zaraze otkazani svi susreti zastupnika i građana.

Nakon rapidnog porasta broja zaraženih osoba, ionako nepovjerljiva javnost sve je više uzrujana zbog reakcije vlasti u Teheranu. Naime, opći je dojam da vlast zapravo krije stvarne brojke zaraženih i umrlih osoba od koronavirusa, što je dodatno pojačala priča BBC-a koji je još prije nekoliko dana objavio da je već tada preminulo najmanje 210 osoba. Vlasti su te brojke opovrgnule.

Kako bi donekle pomogli zemlji čije su institucije slomljene nakon niza teških godina za gospodarstvo (između ostalog, zbog ekonomskih sankcija), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poslala je u ponedjeljak prvu ekipu liječnika i nekoliko tona lijekova.

Iran je tako dobio 7,5 tona medicinske opreme, zaliha za prevenciju i kontrolu zaraze i za podršku medicinskom osoblju u Iranu, a poslani su i testovi, kirurške rukavice i maske.

- Potražnja daleko nadmašuje zalihe i imamo problema s nabavom dodatne opreme - upozorio je u ponedjeljak Robert Blanchard iz ureda WHO-a u Dubaiju. U medicinskoj ekipi koja je ušla u Iran nalazi se 6 liječnika, epidemiologa i laboratorijskih stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:59