U PEKINGU SU IZVAN SEBE

Dramatičan zaokret u WHO-u: Teoriju o stvarnom porijeklu korone koju su proglasili zavjerom sada smatraju realnom!

"Teorija curenja iz laboratorija potpuna je laž koju su protukineske snage izmislile u političke svrhe", burno su reagirale kineske vlasti

Ilustracija

 Liu Jin/Afp

Prošle su više od dvije i pol godine od pojave SARS-CoV-2 u kineskom Wuhanu, a još uvijek nije poznato na koji način se zarazio "nulti pacijent". Teorije su od početka bile da se virus proširio na tržnici u Wuhanu, gdje je sa životinje prešao na čovjeka, do toga da je virus 'pobjegao' iz laboratorija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prošle je godine govorila kako je "krajnje malo vjerojatno" da je virus procurio iz laboratorija pa su se suočili s optužbama da su lakovjerni. No, prema pisanju NBC Newsa, čini se da je WHO napravio zaokret jer su predložili nove istrage vezano za teoriju da je virus izašao iz kineskog laboratorija.

Peking je, pak u petak, oštro odgovorio na izvješće i ponovio svoju sugestiju, ali bez dokaza, da je virus možda došao iz američkog laboratorija.

- Teorija curenja iz laboratorija potpuna je laž koju su protukineske snage izmislile u političke svrhe, što nema nikakve veze sa znanošću. Uvijek smo podržavali i sudjelovali u znanstveno utemeljenom globalnom praćenju virusa, ali smo se čvrsto protivili bilo kakvim oblicima političke manipulacije - izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian te opet izrazio sumnju na laboratorije Fort Detrick u Marylandu i na Sveučilištu Sjeverne Karoline, za koje Kina sugerira da Sjedinjene Države u njima razvijaju koronavirus kao biooružje.

Već ranije Kinezi su iznijeli teoriju i da je covid mogao biti uvezen u zemlju u smrznutoj hrani. U izvješću WHO-a od četvrtka navodi se kako bi i teoriju "hladnog lanca" trebalo dodatno istražiti.

NBC News piše da su kontaktirali Ministarstvo obrane i Sveučilište Sjeverne Karoline za odgovor na kineske optužbe.

Također, promjena smjera WHO-a uslijedila je u četvrtak u prvom izvješću Znanstvene savjetodavne skupine za podrijetlo novih patogena, poznate kao SAGO.

Skupina se složila da je sada zloglasno tržište morskih plodova u Wuhanu vjerojatno "odigralo važnu ulogu" početkom pandemije jer je određeni broj pacijenata u prosincu 2019. imao veze s tom lokacijom.

U izvješću navode i da još uvijek postoje praznine u saznanjima oko prvog prijenosa virusa sa životinje na čovjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. veljača 2024 02:55