NUKLEARKA NA UDARU

Dramatična objava iz Kijeva: ‘Černobil je ostao bez struje!‘

IAEA-a je od Rusije zatražila da pusti djelatnike elektrane koji su u trenutno zatočeni u nuklearki u Černobilu

Rusi okupirali nuklearku

Bivša ukrajinska nuklearna elektrana u Černobilu sve je više izolirana od vanjskog svijeta otkako su je zauzele ruske snage, upozorava Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Sustavi za nadzor nuklearnog materijala u spremištima za radioaktivni otpad u elektrani u Černobilu u Ukrajini prestali su slati podatke Međunarodnoj agencije za atomsku energiju.

Ruska je vojska elektranu u Černobilu okružila i zauzela 24. veljače te djelatnicima elektrane ne dopušta da napuste svoja radna mjesta. Procjenjuje se da u elektrani trenutno radi oko 210 osoba.

"Generalni direktor IAEA-a Rafael Mariano Grossi rekao je da su izgubljeni podaci koje šalju sigurnosni sustavi u nuklearnoj elektrani u Černobilu", stoji u izjavi koju je IAEA-a objavila kasno u utorak.

Također, ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je u srijedu da Ukrajina ne zna što se događa u nuklearnoj elektrani Černobil, koju su Rusi zauzeli odmah na početku invazije, te da Ukrajina također nema nikakvog nadzora nad nuklearkom Zaporižje, najvećom u Europi.

Istaknuo je da im nisu poznate razine radijacije u Černobilu.

Ukrajinska elektroprivreda izvijestile da su ruske snage isključile nuklearku iz električne mreže, prenosi Reuters.

Sigurnosni sustavi prate nuklearni materijal i otpad koji stvaraju elektrane.

IAEA-a je od Rusije zatražila da pusti djelatnike elektrane koji su u njoj trenutno zatočeni. Agencija je rekla da je razina radijacije na području oko elektrane za sada niska, ali da je nužno osigurati "sigurnu rotaciju" djelatnika.

Objava IAEA-e dolazi nakon što je Ukrajina rekla da je prošle nedjelje napadnut nuklearni reaktor Instituta za fiziku i tehnologiju u Harkivu. Za sada nije zabilježen porast radijacije oko te elektrane. Institut za medicinske i industrijske potrebe proizvodi radioaktivni materijal.

Teoretičari zavjera i ruski mediji tvrde da su Ukrajinci u Institutu razvijali "prljavu bombu", eksplozivnu napravu koja sadrži radioaktivne materijale.

IAEA je rekla da se u Institutu nalazi "jako malo radioaktivnog materijala" te da ga se tamo čuva u "podkritičnom stanju". Agencija je rekla da šteta koju je Institut navodno pretrpio ne bi prouzročila "radiološke posljedice".

"Zabilježili smo nekoliko instanci ugrožavanja sigurnosti ukrajinskih nuklearnih elektrana", rekao je Grossi.

Bilo je izvještaja da su oštećena postrojenja za zbrinjavanje radioaktivnog kod Kijeva i Harkiva, a ruske su snage projektilima pogodile nuklearnu elektranu u Zaporožju. U elektrani je nakon tog napada izbio požar koji je potom stavljen pod kontrolu

IAEA kaže da ruska vojska kontrolira nuklearku u Zaporožju, najveću europsku elektranu, te da ne dopušta da se u nju dostave rezervni dijelovi i lijekovi. U nuklearnoj elektrani u Zaporožju trenutno rade dva od šest reaktora.

Grossi je ponudio da ode u Černobil i pokuša dogovoriti puštanje 210 djelatnika elektrane koji su tamo već dva tjedna te kojima Rusi ne dopuštaju da odu.

Komunikacijski kanali s manji nuklearnim postrojenjima kod Mariupolja također su prekinuti, a građani tog grada trenutno nemaju struje i vode.

IAEA od Rusije i Ukrajine traži da uspostave plan zaštite nuklearnih elektrana, no Moskva i Kijev se za sada nisu uspjeli dogovoriti oko sigurnosnih protokola vezanih za nuklearke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:01