DRAMA U ČERNOBILU

Dramatični apel ukrajinskog šefa diplomacije: ‘Imamo još samo 48 sati‘; IAEA: ‘To nije istina‘

Ranije danas objavljeno je kako je Černobil ostao bez električne energije

Černobil

 Genya Savilov/AFP

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je na prekid vatre kako bi se omogućio popravak i obnovila opskrba električnom energijom nuklearne elektrane u Černobilu, javlja Guardian.

Opskrba električnom energijom nuklearne elektrane Černobil i njezina sigurnosna oprema potpuno su izvan pogona zbog ruskog vojnog djelovanja, objavila je ranije danas ukrajinska energetska tvrtka Ukrenergo.

Nuklearka Černobil, u kojoj se dogodila najveća katastrofe te vrste 1986. godine, „potpuno je isključena iz električne mreže zbog vojnog djelovanja ruskog okupatora. Ona više nema napajanje“, objavio je Ukrenergo danas na društvenim mrežama.

Energoatom, ukrajinska državna nuklearna tvrtka, upozorila je da bi situacija mogla dovesti do ispuštanja radioaktivnih tvari iz elektrane. "Vjetar može prenijeti radioaktivni oblak u druge regije Ukrajine, Bjelorusije, Rusije i Europe. Ako se situacija nastavi, svo osoblje tamo će dobiti opasnu dozu zračenja", objavili su.

Radovi na popravku priključka i ponovnom napajanju elektrane, koju su zauzele ruske trupe, nisu bili mogući jer su borbe u tijeku, navodi se.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da rezervni dizelski generatori u nuklearnoj elektrani Černobil imaju kapacitet od 48 sati. "Nakon toga će se zaustaviti rashladni sustavi skladišta istrošenog nuklearnog goriva, zbog čega će curenje radijacije biti neizbježno", napisao je na Twitteru.

Međutim, s Kulebom se baš ne slažu stručnjaci Agencije za atomsku energiju (IAEA).

- Gubitak struje u nuklearnoj elektrani u Černobilu nema veliki utjecaj na sigurnost.

Nuklearka Černobil nije aktivna, no ona i dalje zahtijeva dnevno upravljanje nekoliko tisuća zaposlenika, podsjeća pak BBC.

Britanski medij prenosi i da nuklearni stručnjaci ističu kako je opasnost te nuklearke za javno zdravlje manja jer ona nije aktivna.

Ukrajinske vlasti ranije su objavile da ne znaju kolike su razine radijacije na tom području jer ne znaju što se tamo događa otkad su kontrolu preuzele ruske snage, rekao je u srijedu ministar energetike Herman Haluščenko.

Dodao je da Ukrajina nema kontrolu ni nad okupiranom nuklearnom elektranom Zaporižja gdje je stacionirano 400 ruskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:36