SNAŽAN RUSKI NALET

Dramatični obrat na istoku Ukrajine: ‘Situacija se pogoršala, bore se k‘o ludi, ne miruju ni trena!‘

Ukrajinske snage izvještavaju o znatnom pogoršanju situacije na nekim dijelovima bojišta

Ukrajinski vojnici

 Aris Messinis/Afp

Pod okriljem rata na Bliskom istoku Rusija je pokrenula žestoke napade na istoku Ukrajine, fokusirajući se na pokušaj da opkoli grad Avdivka u Doneckoj oblasti te napada područja oko gradova Kupjansk i Liman.

Ukrajinske snage prisiljene su braniti dijelove zemlje koje su preoteli Rusiji prije otprilike godinu dana, no s terena se čuje da je ruska navala vrlo jaka.

Intenzivne borbe vode se u blizini Kupjanska, grada na rijeci Oskil tek nekoliko desetaka kilometara udaljenog od ruske granice. Američki dnevnik Washington Post objavio je izjave vojnike s tog dijela bojišnice koji kažu da je Rusija posljednjih tjedana osjetno ojačala svoje snage, dovlačeći, među ostalim, i elitne postrojbe i postrojbe Oluja Z, sastavljene od bivših kažnjenika.

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, general Oleksandr Sirski, rekao je da se situacija "znatno pogoršala" te da Rusija ima za cilj okružiti Kupjansk i doći do rijeke koja presijeca grad. Grad i okolno područje gotovo su pod neprestanim granatiranjem. Značajnih pomaka u kontroli teritorija nema, ali je u kolovozu Ukrajina naredila evakuaciju.

‘Rusi se bore kao ludi‘

U Sinkivki, selu sjeveroistočno od Kupjanska, posljednjih se dana Rusi "bore kao ludi", prema opisu situacije na terenu koji je WP-u dao 28-godišnji vojnik Ženja.

Rusi, tvrdi, opet zasipaju ukrajinsku stranu velikim količinama streljiva. "Definitivno su dopremili još tenkova, njihova artiljerija gotovo ne miruje", rekao je Ženja.

"Postoje mjesta gdje se borimo protiv njih, a oni uspiju u proboju", dodao je.

Početkom ovog mjeseca Moskva je počela novi napad na Avdivku, koja se nalazi nekoliko kilometara sjeverno od grada Donecka. Riječ je o jednoj od najbolje utvrđenih lokacija na fronti koja je na ruskoj meti još od 2014. godine.

U intervjuu za WP šef vojne uprave tog grada, Vitalij Barabaš, opisao je novi napad kao "bez presedana", navodeći da je Rusija rasporedila dosad najveći broj ljudi i opreme od početka sukoba 2014. godine.

"Maksimalni broj jedinica korišten 2014., 2015., čak i 2017., kada su pokušali ući u Avdivku, bio je oko 20-30", rekao je Barabaš. "Čak i na početku sveopćeg rata, ako se ne varam, nije korišteno više od 30-35 jedinica. Ali, 10. listopada poslali su oko 100 jedinica i 2000 dodatnih ljudi. A to je bio tek prvi dan", izjavio je za WP-. Tada je Rusija počela nemilosrdno bombardirati grad iz svih smjerova i svim sredstvima.

Avdivka je iznimno važna zbog svoga strateškog položaja. Kada bi pala, velik dio fronte, koji se proteže oko 50 kilometara, od Torecka do Marinke mogao bi se srušiti, rekao je Barabaš. Prema navodima ukrajinske vojne obavještajne službe, ruske snage su pod pritiskom Moskve da zauzmu cijelu regiju Donecka do kraja godine, što je ambiciozan i vjerojatno nerealan cilj. Zbog snažnih napada grad je, kako navode brojni izvori, sveden na ruševine, kao i mnogi drugi ukrajinski gradovi oko kojih su se vodile nesmiljene borbe. Sve zalihe za grad idu jednom cestom koja je pod stalnim udarom neprijateljskih snaga.

Razbuktale se borbe u Hersonu

I ruski vojni blogeri u svojim objavama priznaju da se obje strane suočavaju s golemim izazovima u bitci za Avdivku, piše WP.

Portal War Zone u svojoj analizi podsjeća da je situacija u Avdivki usko povezana s događajima na jugu zemlje, u Hersonu, gdje ukrajinska vojska od ljeta pokušava izvesti proboj ruskih linija. U Hersonu su se bitke posljednjih dana razbuktale, a ukrajinski vojnici pokušali su zauzeti i istočnu stranu Dnjipra, što izaziva snažne protuakcije ruske vojske.

Na drugim dijelovima fronte Ukrajina je aktivno u ofenzivi, napreduje kroz manje, munjevite pješačke napade i mukotrpno zauzima jedan po jedan ruski položaj, piše WP. Ovi iznenadni napadi, prema riječima zapovjednika, osmišljeni su kako bi izvršili pritisak na Ruse, odvratili ih i prisilili na preraspoređivanje, potencijalno stvarajući slabije točke drugdje na fronti kroz koje se Ukrajina može probiti.

Borbe koje bjesne oko Avdivke komentirao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je rekao da je situacija u tom gradu i obližnjoj Marinki "posebno teška". Dok neki izvještaji govore o tome da je Rusija pretrpjela velike gubitke u ljudstvu i opremi, a bez značajnih dobitaka, drugi, poput vojnika s kojima je razgovarao Post, kažu da Rusija sve više gomila ljudstvo.

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je izvještaj o stanju ruskog naoružanja.

"Ruska domaća proizvodnja topničkih granata, dopunjena povećanim uvozom streljiva iz Sjeverne Koreje, vjerojatno će omogućiti ruskim snagama da održe dovoljnu razinu topničke vatre u Ukrajini tijekom 2024. godine, iako u manjem opsegu nego tijekom 2022.", ocijenili su analitičari think tanka iz Washingtona.

Estonci: Rusija ima granata za godinu dana rata

Prema navodima šefa Obavještajnog centra estonske vojske, Rusija sada ima oko četiri milijuna topničkih granata, a u ratovanju niskog intenziteta one joj mogu trajati još godinu dana. Međutim, zapadni izvori i satelitske snimke potvrdili su da su se sjevernokorejske isporuke, za koje se vjeruje da se većinom sastoje od topničkih granata, drastično pojačale od početka intenzivnije suradnje dvaju režima u rujnu, o kojoj je Institut prethodno pisao. Sjeverna Koreja će vjerojatno osigurati daljnje isporuke.

Ukrajinski vojni analitičar pukovnik Petro Černik izvijestio je 23. listopada da ruske snage trenutačno ispaljuju između 10.000 i 15.000 granata dnevno, znatno manje u odnosu na ljeto 2022. kada je po Ukrajini padalo između 45.000 i 80.000 granata dnevno, piše ISW.

Na temelju zapadnih procjena proizvodnog kapaciteta ruskog topništva i kontinuiranog izvoza sjevernokorejskog topništva, Rusija će "vjerojatno moći održavati općenito dovoljne razine paljbe u doglednoj budućnosti", stoji u izvještaju. Prema mišljenju analitičara, stanje s naoružanjem moglo bi umanjiti sposobnost ruske vojske da provodi velike ofenzive operacije, ali oružja će vjerojatno biti dovoljno za obrambene operacije. No, navodi se da smanjena stopa paljbe neće nužno donijeti prednost Ukrajini u njezinim operacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:02