ALFRED I GEORGE

Dramatični obrat na suđenju za ubojstvo novinarke: Braća su priznala krivnju, osuđeni su na 40 godina zatvora

Njihovo priznanje krivnje znači da su već četiri osobe priznale da su sudjelovale u ubojstvu

George Degiorgio, Alfred Degiorgio i Vincent Muscat 

 Matthew Mirabelli/Afp/Profimedia/Matthew Mirabelli/Afp/Profimedia

Dvojica braće priznala su u petak ubojstvo malteške istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije 2017. godine, u nevjerojatnom obratu prvog dana njihovog suđenja. Svaki je osuđen na 40 godina zatvora.

Alfred i George Degiorgio prvo su se izjasnili da nisu krivi. No nakon dulje pauze njihovi odvjetnici rekli su da su pristali priznati krivnju u zamjenu za blažu kaznu.

- Današnja presuda još je jedan važan korak do postizanja pravde za obitelj Caruana Galizia, rekao je nakon presude malteški premijer Robert Abela.

Njihovo priznanje krivnje znači da su već četiri osobe priznale da su sudjelovale u ubojstvu. Peti muškarac, lokalni biznismen Yorgen Fenech, u zatvoru čeka suđenje. Tužitelji vjeruju da je on naručio ubojstvo, što on niječe.

George Degiorgio priznao je zločin u intervjuu Reutersu ranije ove godine.

Odvjetnik dvojice braće rekao je da muškarci traže pomilovanje u zamjenu za otkrivanje "svega što znamo o drugim ubojstvima, bombama i zločinima".

Nije prihvaćen njihov zahtjev za pomilovanje, a poroti od pet muškaraca i četiri žene na početku postupka je rečeno da uzmu u obzir samo ono što su čuli u sudnici.

Caruana Galizia (53) bila je poznata istraživačka novinarka na Malti. Njezino ubojstvo 16. listopada 2017. godine otvorilo je pitanje o vladavini prava u najmanjoj državi članici Europske unije.

Tužitelji su na jutarnjem ročištu rekli da su Degiorgio i još jedan supočinitelj, Vincent Muscat, prvo planirali ustrijeliti Caruanu Galiziu, ali su ipak nabavili bombu i stavili je u njezin automobil.

image

Prosvjedi protiv Vlade ispred ureda premijera nakon ubojstva novinarke (arhiva)

Stringer/Afp

George Degiorgio aktivirao je bombu s jahte blizu obale Malte dok su Alfred Degiorgio i Muscat bili promatrači. Muscat se prošle godine nagodio i priznao svoju ulogu u zločinu u zamjenu za informacije te služi 15 godina zatvora.

Tajni fondovi

Braća Degiorgio i Muscat uhićeni su u prosincu 2017. i otad su iza rešetaka.

Veći dio slučaja izgrađen je oko svjedočenja i snimki telefonskih razgovora posrednika u planiranju ubojstva, Melvina Theuma, koji je dobio predsjedničko pomilovanje u zamjenu za informacije krajem 2019. godine.

Tvrdio je da je ubojstvo naručio Fenech, voditelj konzorcija koji je 2015. kontroverzno dobio vladin ugovor za izgradnju elektrane. Uhićen je u studenom 2019.

Caruana Galizia otkrila je tajnu tvrtku koja je navodno trebala usmjeravati sredstva u tvrtke registrirane u Panami u vlasništvu tadašnjeg ministra energetike Konrada Mizzija i šefa kabineta vlade Keitha Schembrija.

Nema dokaza o nezakonitom prijenosu novca.

Reutersova istraga nakon njezine smrti utvrdila je da tvrtka pripada Fenechu.

Uhićenje Fenecha dovelo je do ostavke Schembrija i premijera Josepha Muscata. Obojica negiraju bilo kakvu umiješanost u ubojstvo novinarke i nisu procesuirani.

Peta godišnjica ubojstva Daphne Caruane Galizije obilježit će se na skupu u nedjelju na kojemu će se obratiti predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:25