UTRKA S VREMENOM

Dramatični prizori akcije spašavanja dječačića (5) iz bunara dubokog 32 metra: ‘Gotovo smo ga dosegnuli, ali...‘

Spašavatelji pokušavaju kopati do dubine gdje je dijete, no problem je što se radi o potencijalnom klizištu
 Fadel Senna/AFP

Spasilačke službe u Maroku već danima pokušavaju doći do petogodišnjaka koji je upao u bunar. Kako javlja BBC, ušli su u završnu fazu ove vrlo složene akcije.

Tijekom noći tragali su za dječakom Rayanom koji je prije četiri dana upao u jamu duboku oko 32 metra. Komplicirana akcija spašavanja uključila je brojne službe, a posebno se strahuje od odrona, s obzirom na to da se jama nalazi na klizištu.

Naime, tlo je u tom području sastavljeno od mješavine kamenja i pijeska pa su spasilačke službe morale koristiti tešku mehanizaciju kako bi doprijele do dječaka. No, kažu kako su blizu mjesta gdje je nestao.

image
Fadel Senna/AFP

Kada dosegnu dubinu na kojoj se, pretpostavlja se, nalazi, spašavatelji mogu početi kopati horizontalno kako bi došli do njega.

- Gotovo smo tamo - rekao je u petak za BBC jedan od voditelja akcije Abdesalam Makoudi. Dodao je kako već tri dana rade danonoćno i iscrpljeni su, no nemaju namjeru odustati.

Akciju spašavanja koordinira marokanska civilna zaštita još od utorka, a izazvala je velik interes javnosti, do mjere da su neki automobilima i autobusima došli promatrati spašavanje dječačića.

Rayanov otac kaže da je uoči nesreće radio na popravku bunara. Izjavio je i da je njegova obitelj, naročito Rayanova majka, shrvana ovim događajem te su vrlo zabrinuti.

image
Fadel Senna/AFP

- Ostavio sam ga bez nadzora na samo jedan trenutak, a on je pao u bunar. Od tada nisam oka sklopio od brige što se dogodilo - rekao je očajni otac.

Rayanova majka marokanskim je medijima u suzama rekla kako se drži nade da je dječak ipak živ i bit će izvučen iz zdenca.

Nade ima, jer snimke napravljene kamerom koja je spuštena u jamu pokazuju da je u četvrtak dječak bio živ i pri svijesti, iako se čini kako je pretrpio lakše ozljede glave. Spasilačke službe u bunar su mu spustile masku s kisikom, vodu i hranu, a cijelo vrijeme je na mjestu događaja i dežurna medicinska ekipa kao i helikopter koji je u pripravnosti da se dječaka odvede u bolnicu čim to bude moguće.

image
Fadel Senna/AFP

Na marokanskim društvenim mrežama širi se hashtag #saverayan, koji dijele tisuće ljudi.

Mohamed Yassin El Quahabi, predsjednik tamošnjeg udruženja za speleologiju i planinarenje rekao je kako je najveći problem što je jama u koju je nesretni dječak upao vrlo uska, oko 25 centimetara, a na dubini od 28 metara postaje i uža, pa je nemoguće proći. Spašavaterlji se ne predaju.

- Što se više približimo Rayanu, jama je sve uža i to nam otežava posao. Jedino što sada možemo jest kopati - rekao je jedan od sudionika akcije.

U svemu moraju biti jako oprezni jer, kako zaključuje BBC, postoji i opasnost da bi kopanje teškom mehanizacijom moglo aktivirati klizište koje bi moglo biti opasno za mališana.

image
Fadel Senna/AFP
image
Fadel Senna/AFP
image
Fadel Senna/AFP
image
Fadel Senna/AFP
image
Fadel Senna/AFP
image
Fadel Senna/AFP
image
Fadel Senna/AFP
image
Fadel Senna/AFP
image
Fadel Senna/AFP
image
Fadel Senna/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:54