POSTHUMNO PROGLAŠEN HEROJEM

DRAMATIČNI VIDEO: 'OVO JE ZA DEČKE' Pilot srušenog ruskog zrakoplova detonirao granatu kako ga ne bi uhvatili džihadisti

 
 Screenshot / YOUTUBE

Ruski mediji pilota borbenog zrakoplova Suhoj Su-25 Romana Filipova slave kao heroja jer je Filipov navodno detonirao granatu kako ga džihadisti koji su njegov zrakoplov srušili ne bi uhvatili, piše BBC. "Za dečke!", navodno su bile posljednje Filipovljeve riječi prije nego što je detonirao granatu.

Su-25 kojim je pilotirao Filipov pogođen je i srušen je iznad Idliba. Ruski je pilot preživio napad na zrakoplov iskočivši iz njega, međutim poginuo je u borbi koja je nastupila ubrzo poslije pada. Teroristička skupina Hayat Tahrir al-Sham, bivša podružnica al-Qaede, preuzela je odgovornost za napad.

TV Zvezda, televizijska postaja koju kontrolira rusko ministarstvo obrane, prenijela je informaciju da je pilotu posthumno uručena medalja Heroj Rusije, poznata i kao Zlatna zvijezda. TV Zvezda je također izvijestila da je Filipov svojim nadređenima rekao da je pogođen prije nego što je iskočio iz zrakoplova.

Kao odgovor na rušenje jednog od svojih zrakoplova, ruske su snage u nedjelju navečer intenzivirale svoje napade na gradove koje drže pobunjenici u sirijskoj sjevernoj pokrajini Idlib.

Izvori iz civilne zaštite tvrde da su zračni napadi pogodili mjesta Maasran i Kafr Nubl, kao i gradove Saraqeb, Maarat al Numan te glavni grad istoimene pokrajine Idlib, pri čemu je od strane spasioca koji pretražuju ruševine prijavljeno nekoliko smrtnih slučajeva te na desetine ozlijeđenih građana. U Maarat al Numanu je pogođena bolnica, a prema iskazima svjedoka i stanovnika, najmanje pet ljudi je poginulo u drugom napadu koji je pogodio stambenu zgradu u Kafr Nublu. U glavnom gradu Idlibu, prema navodima jednog svjedoka, srušena je peterokatnica, pri čemu se strahuje da je poginulo najmanje 15 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:02