PRIPREMA ZA INVAZIJU

Dramatično izvješće iz Ukrajine: ‘Rusi kreću u žestoku ofenzivu na našu zemlju, znamo i kada!‘

Napad bi uključivao zračne napade, kao i amfibijske napade preko luka Odesa i Mariupolj, kažu Ukrajinci

Ruski vojni avioni 

 Konstantin Kalishko/Alamy/Alamy/Profimedia

Rusija se priprema za invaziju na Ukrajinu početkom sljedeće godine s daleko većom snagom od bilo čega što je do sada viđeno u dosadašnjem sukobu ovih dviju zemalja, poručuju ukrajinske vojno-obavještajne službe, piše Telegraph.

Kremlj je poslao 92.000 vojnika na svoju zapadnu granicu i mogao bi pokrenuti višestruku ofenzivu u siječnju ili veljači, rekao je za Military Times Kyrylo Budanov, ukrajinski šef obavještajne službe.

Napad bi uključivao zračne napade, kao i amfibijske napade preko luka Odesa i Mariupolj, rekao je Budanov.

Ukrajinska obavještajna služba objavila je kartu u kojoj je detaljno prikazana njihova procjena kako će se invazija odvijati, a ruske snage guraju se duboko u zemlju sa sjevera, istoka i juga. Bila bi to mnogo tradicionalnija i krvavija operacija nego kad je Kremlj zauzeo Krim 2014.

Analitičari su primijetili da su elementi karte spekulativni, uključujući procjenu Kijeva da će ruski borbeni zrakoplovi napasti iz Bjelorusije. Ruske zračne snage provodile su patrole unutar Bjelorusije u posljednjih mjesec dana, ali trenutno tamo nema stalnu vojnu bazu. Michael Kofman, direktor ruskih studija u američkom Centru za pomorske analize, rekao je na Twitteru da je karta ipak realna.

"Mislim da je ovo prilično točna slika onoga što se razmatra u skoroj budućnosti", napisao je na Twitteru. “Ruska vojska to može učiniti. Ovo je najgori slučaj nekoliko mogućih nepredviđenih situacija.”

Budanov je rekao da je prioritet Moskve povećanje unutarnjeg pritiska na ukrajinsku vladu putem dezinformacijskih kampanja, ali da će pribjeći vojnom upadu ako ta taktika ne uspije dovesti do promjene vlasti u Kijevu. "Žele situaciju unutar zemlje učiniti što opasnijom i težom te napraviti situaciju da moramo mijenjati vlast", rekao je. "Ako to ne mogu učiniti, onda će vojne postrojbe obaviti svoj posao."

Odgovarajući na intervju Budanova, Artyom Lukin, stručnjak za međunarodne odnose na Dalekoistočnom federalnom sveučilištu u Rusiji, rekao je: “Stječe se dojam da su ukrajinsko vodstvo i Kremlj savršeno usklađeni barem u jednoj stvari: podizanju napetosti i održavanju osjećaja krize.”

Vladimir Putin 'igra šah' sa Zapadom

Vlada Vladimira Zelenskog, ukrajinskog predsjednika, naljutila je Rusiju cenzurirajući medijske kanale u vlasništvu mogula povezanih s Kremljom i krenula u njihovo zbacivanje s položaja moći u zemlji.

Na putovanju u Washington prošlog tjedna, Oleksii Reznikov, ukrajinski ministar obrane, upozorio je da Vladimir Putin "igra šah" sa Zapadom i da još uvijek razmišlja hoće li krenuti u punu invaziju.

Zapadne vlade izrazile su zabrinutost zbog gomilanja ruskih trupa na granici, istovremeno priznajući neizvjesnost oko toga planira li ruski predsjednik invaziju ili je uključen u zveckanje sabljama kako bi odvratio Kijev od intenziviranja svoje vojne suradnje s NATO-om.

"Nismo sigurni što točno namjerava Putin", rekao je Lloyd Austin, američki ministar obrane, priznao je u srijedu. Velika Britanija je ovog mjeseca potpisala sporazum o oružju s Kijevom u kojem se obvezala na prodaju 10 mornaričkih brodova i novih raketnih sustava kako bi se suprotstavila prijetnji iz Moskve. Boris Johnson upozorio je da bi bila "tragična, tragična pogreška da Kremlj misli da se išta može dobiti vojnim avanturizmom" u Ukrajini.

Budanov je rekao da bi SAD mogle odvratiti rusku invaziju povećanjem svoje vojne potpore Kijevu.

"Mislim da nam to trenutno nije dovoljno", rekao je o postojećim aranžmanima pomoći. "Trebamo više. Nijedna država osim Ukrajine nema otvoreni rat s Rusijom. I to traje već 7 godina. Zato smo sigurni da bi nam SAD trebao dati sve što prije nismo dobili. A upravo sada, pravo je vrijeme za ovo jer bi poslije moglo biti jako kasno.” Ovog proljeća, slično rusko vojno jačanje na granici dovelo je do bojazni da se Putin priprema za invaziju na svog jugozapadnog susjeda, ali je Moskva na kraju povukla svoje trupe.

Rusija kaže da odgovara na pojačane vježbe NATO-a u blizini svojih granica. Napetosti između Rusije i članica NATO-a sve su više zaoštrene posljednjih tjedana, a europske vlade optužuju Moskvu za režiranje migrantske krize na poljsko-bjeloruskoj granici, dok Moskva tvrdi da je ukrcala borbene zrakoplove kako bi presrela zrakoplov RAF-a koji je krenuo prema njezinu zračnom prostoru u Crno more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 08:14