TJEDNO OKO 300 OSOBA

Dramatično opalo zanimanje za cijepljenje protiv koronavirusa u Hercegovini

Tamošnje zdravstvene vlasti upozoravaju kako bi epidemija mogla ponovno eskalirati za vrijeme zime.
Cjepivo
 Niksa Stipanicev/Cropix

Zanimanje za cijepljenje protiv koronavirusa dramatično je opalo u Županiji zapadnohercegovačkoj (ŽZH) sa sjedištem u Širokom Brijegu, zbog čega tamošnje zdravstvene vlasti upozoravaju kako bi epidemija mogla ponovno eskalirati za vrijeme zime.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, epidemiologinja dr. Andrea Jurić, izjavila je kako se u ovoj županiji sada tjedno cijepi oko 300 osoba, a samo prije nekoliko tjedana se cijepilo njih 700.

- To je porazno, s obzirom na to da imamo dovoljno svih vrsta cjepiva - rekla je dr. Jurić.

Dodala je kako je ukupno utrošeno 15.000 doza cjepiva, od čega je prvu dozu primilo oko 8.000 građana, a županija će pokrenuti kampanju kako bi građane osvijestila o značaju imuniziranja protiv Covid-19.

- Sve je to skupa je jako malo utrošenih doza, ako uzmete da ova županija nema ni 100.000 ljudi. Ulazimo u zimu kada ne očekujemo dobru epidemiološku situaciju - dodala je dr. Jurić.

Pojasnila je kako zimi pada imunitet ljudi, te se ljudi više druže u zatvorenim prostorima, zbog čega je teže održavati distancu.

U Županiji sa sjedištem u Širokom Brijegu u posljednja 24 sata je testiranjem zabilježeno deset novozaraženih, dok je u susjednoj Hercegovačko-neretvanskoj županiji zabilježen 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 21:59