APEL STRUČNJAKA

DRAMATIČNO STANJE ZBOG EPIDEMIJE EBOLE 'Ovo još nismo doživjeli, stigla je u milijunski grad'

Epidemija ebole u zapadnoj Africi brže se širi od naših sposobnosti da joj se suprostavimo, upozoravaju liječnici
Soldiers of UNOCI (United Nations Operation in Cote d'Ivoire) wear a face mask to protect themselves from the Ebola virus as they patrol in Kandopleu, on August 14, 2014 near Biankouma near the border with Guinea and Liberia. Ivory Coast announced on August 11, 2014 that it has banned all flights from countries hit by Ebola as part of steps to prevent the deadly virus from reaching the west African nation. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO
 AFP / AFP

ŽENEVA - "Epidemija hemoragijske groznice ebole u zapadnoj Africi brže se širi od naših sposobnosti da joj se suprostavimo", upozorila je u petak direktorica Liječnika bez granica (MSF) Joanne Liu nakon desetodnevnog posjeta regiji.

"Infrastruktura je potpuno nedostatna", rekla je i ocijenila da "ukoliko se stanje u Liberiji ne stabilizira, regija nikada neće biti stabilizirana".

NAJGORA EPIDEMIJA EBOLE U POVIJESTI Liječnici priznali: 'Stanje je puno gore nego što piše u izvješću'

"To je samo vrh ledene sante", upozorila je dužnosnica nevladine udruge, odgovorne za njegu zaraženih.

Liu je rekla da će epidemija ebole u zapadnoj Africi bjesniti najmanje šest mjeseci.

"To još nismo doživjeli. Potrebna je nova strategija. Ebola više nije ograničena samo na nekoliko sela, ona se širi u gradu s 1,3 milijuna stanovnika, u Monroviji", objasnila je direktorica Liječnika bez granica na konferenciji za novinare u Ženevi.

Ona je dodala da sada u zahvaćenim regijama na granici s Gvinejom, Sijera Leoneom i Liberijom vlada strah, kao u vrijeme rata.

Ona je istaknula primjer Kailahuna, u Sijera Leoneu gdje postoje potrebe praćenja stanja 2.000 ljudi koji su bili u dodiru s oboljelima od ebole, a postoji osoblje dostatno za praćenje tek 250 osoba.

Joanne Liu je uputila poziv na pojačanju međunarodnu koordinaciju pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). "Sve vlade se moraju mobilizirati. To treba poduzeti sada ako želimo obuzdati epidemiju", istaknula je.

Liječnici bez granica djeluju u tri ebolom najpogođenije zemlje: Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu. MSF je rasporedio ukupno 692 osobe. Od ebole je u te tri zemlje i Nigeriji umrlo 1069 ljudi, prema posljednjim podacima WHO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:02