VRATA ZA NOVE SUKOBE

Dramatično upozorenje iz Britanije: ‘Prisiljavati Ukrajinu na loš kompromis s Rusijom bilo bi odvratno‘

Poticati na loš mir u Ukrajini, znači poticati Vladimir Putina i sve one u svijetu koji misle da se agresija isplati, upozorava britanski premijer

Boris Johnson

 Peter Byrne/AFP

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u četvrtak da zapad ne treba poticati Ukrajinu da pristane na "loš" kompromis s Rusijom jer bi to bilo "moralno odvratno".

"Poticati na loš mir u Ukrajini znači poticati (ruskog predsjednika Vladimira) Putina i sve one u svijetu koji misle da se agresija isplati", rekao je Johnson u govoru u Blackpoolu, na sjeverozapadu Engleske.

"To bi bila pogreška i otvorilo bi vrata više sukoba, više nestabilnosti, više neizvjesnosti u svijetu i prema tome više gospodarskih poteškoća", dodao je.

"Znam da neki, ne u ovoj zemlji nego drugdje, smatraju da je cijena potpore Ukrajincima sada previsoka i da bi ih trebalo poticati da pristanu na ono što Putin traži", rekao je.

"Napustiti Ukrajince bilo bi moralno odvratno", naglasio je.

Putin "neće nikada uspjeti podjarmiti Ukrajinu i što prije to shvati, to bolje, ali ne smije mu se dopustiti da postigne djelomičan uspjeh tako da proguta dio zemlje kako je učinio prije i proglasi prekid vatre", zaključio je Johnson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:22