STROGE MJERE

Drastične mjere u Bruxellesu: Zatvaraju se kafići i pubovi, restorani ostaju otvoreni

Restorani mogu ostati otvoreni. Belgija u posljednjih sedam dana ima vrlo veliki rast novozaraženih, oko 2500 dnevno
Prazan kafić u centru Bruxellesa
 Hatim Kaghat/Afp/Profimedia

Nagli porast broja zaraženih koronavirusom, koji se kreće na oko 3000 tisuća novozaraženih dnevno u Belgiji, od kojih većina u Bruxellesu, popunjena mjesta u bolnicama namijenjena pacijentima s koronavirusom je primorala vlasti u Belgiji da u Bruxellesu od sutra u potpunosti zatvore sve kafiće i barove.

Po stopi zaraženih Bruxelles je na samom vrhu u Europi, jedino je Madrid ispred, a Bruxelles je ispred Pariza. Pojedine općine Bruxellesa imaju stopu zaraženih od preko 750 na 100 tisuća stanovnika, a regija Bruxelles je odavno na svim crvenim listama.

"Ako ne učinimo ništa situacija će postati još gora. Virus je prisutan posvuda u našoj regiji", rekao je regionalni premijer Bruxellesa Rudi Vervoort.

Odluka će stupiti na snagu u četvrtak ujutro i odnosit će se na kafiće i pubove, uključujući i one u sklopu sportskih i drugih klubova. Zabranjena će biti i konzumacija alkohola na javnom mjestu. Začudo ova zabrana se neće odnositi na restorane. No i u njima će za stolom moći biti najviše četiri osobe.

Četiri osobe je i maksimalni broj ljudi koje možete pozvati doma. Isto tako, bit će zabranjeno okupljanje više od četiri osobe bilo gdje, čak i u parkovima ili na cesti. A i kada se okupe morat će držati distancu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:57