EPIDEMIJA JOŠ NIJE NA VRHUNCU

DRASTIČNO SKOČIO BROJ ZARAŽENIH OD KORONAVIRUSA Kinezi objavili nove podatke, a Amerikanci ih kritiziraju: 'Je li Partija doista iskrena?'

Kineske vlasti objavile su da je u kontinentalnoj Kini (bez Hong Konga i Makaa) sada gotovo 64.000 zaraženih, što svjedoči o naglom širenju bolesti u zadnja dva dana zbog proširene definicije slučajeva zaraze. Samo u provinciji  Hubei su zabilježena 4.823 nova slučaja zaraze
Liječnici pregledavaju pacijenta s koronavirusom
 Chen Jing / XINHUA / AFP

Po službenim podacima, broj umrlih od novog koronavirusa porastao je u Kini na gotovo 1400, dok Sjedinjene Države žale zbog "nedostatka transparentnosti" u kineskom izvještavanju o bolesti.

Kineske vlasti objavile su da je u kontinentalnoj Kini (bez Hong Konga i Makaa) sada gotovo 64.000 zaraženih, što svjedoči o naglom širenju bolesti u zadnja dva dana zbog proširene definicije slučajeva zaraze.

Kinesko zdravstveno povjerenstvo koje ima ovlasti ministarstva u petak je izvijestilo o 121 nova smrtna slučaja u zemlji u zadnja 24 sata, oduzimajući od ukupnog broja 108 mrtvih koji su ranije zabilježeni u pokrajini Hubeju, ishodištu epidemije. Tu izmjenu opravdava "dupliciranjem u statistikama" koje je utvrđeno nakon "provjere", a nakon toga je objavljeno da je ukupan broj umrlih u zemlji 1.380.

Premda je u početku čestitala Pekingu na "profesionalnom radu" u borbi s epidemijom, Bijela kuća se u četvrtak odjednom distancirala.

"Pomalo smo razočarani nedostatkom transparentnosti kod Kineza", požalio se novinarima Larry Kudlow, glavni gospodarski savjetnik predsjednika Donalda Trumpa. "Je li Politbiro (vodstvo Komunističke partije) doista iskren?"

Napose je izrazio žaljenje zbog toga što je Peking odbio višekratne prijedloge Washingtona da u Kinu pošalje američke stručnjake: kineske vlasti "nam ne dopuštaju dolazak", istaknuo je Kudlow.

Ove američke kritike dolaze u trenutku kada su kineske zdravstvene vlasti u Hubeju u četvrtak na opće iznenađenje izvijestile da su proširile definiciju slučajeva zaraženih virusom Covid-19 koji uzrokuje upalu pluća. Nova metoda dijagnosticiranja automatski je snažno povećala broj zaraženih - u četvrtak za više od 15 tisuća, a u petak za još pet tisuća novooboljelih.

U petak su se prvi putnici s kruzera Westerdama, koji je nekoliko azijskih država odbilo zbog straha od koronavirusa, iskrcali u Kambodži, nakon što je objavljeno da 20 ljudi testiranih na brodu nije zaraženo. "Prvi putnici s Westerdama kreću kući! Sretni smo što ih možemo pozdraviti", objavila je rano u petak na Twitteru američka ambasada u Phnom Penhu.

Kruzer kompanije Holland America Line pristao je u kambodžanskoj luci Sihanoukville kasno u četvrtak, nakon što su ga prethodno odbili Filipini, Tajvan, Japan, Južna Koreja i Tajland zbog nepotvrđene bojazni od zaraze koronavirusom.

Novi soj virusa proširio se na više od 20 država, no velika većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Kini.

Novozaraženi i umrli u provinciji Hubei

Broj umrlih od izbijanja epidemije koronavirusa u kineskoj provinciji Hubei popeo se na 116, a broj novozaraženih je skoro 5.000, objavila je u petak zdravstvena služba te provincije.

Ukupan broj umrlih nije objavljen, no u četvrtak ta je brojka iznosila 1.310. Što se tiče novih smrtnih slučajeva, 88 ih je zabilježeno u glavnom gradu provincije Hubei, Wuhanu, odakle je virus koji uzrokuje oboljenje nalik gripi prošle godine i krenuo.

U Hubeiju su zabilježena 4.823 nova slučaja zaraze čime se ukupan broj zaraženih u toj provinciji popeo na 51.986. Više od petine svih novih slučajeva odnosi se na grad Wuhan.

Nove brojke ne pokazuju da je epidemija dosegla vrhunac, kazao je stručnjak za infektivne bolesti Adam Kamradt-Scott iz Centra za međunarodnu sigurnost Sveučilišta Sydney.

'Iako se kineske vlasti jako trude spriječiti širenje virusa, sudeći prema trenutnom trendu u potvrđenim slučajevima, čini se da je ovo jasan pokazatelj da su dosad poduzete mjere nedovoljne i poduzete prekasno', kazao je Kamradt-Scott.

Dnevno povećanje broja oboljelih se u četvrtak povećao za rekordnih 240 osoba nakon što su se počeli uračunavati i oni kojima je bolest dijagnosticirana pomoću nove kliničke metode.

SAD zabrinut zbog mogućeg širenja koronavirusa u Sjevernoj Koreji

Sjedinjene Države "ozbiljno su zabrinute" zbog mogućeg širenja epidemije koronavirusa u Sjevernoj Koreji i spremne su pomoći američkim i međunarodnim organizacijama u borbi protiv koronavirusa na tom području, priopćio je u četvrtak State Department. 

"Snažno podržavamo napore američkih i međunarodnih zdravstvenih organizacija na suzbijanju širenja koronavirusa u Sjevernoj Koreji", izjavila je je glasnogovornica Morgan Ortagus.

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prethodno je  zatražila izuzeće sankcija Pjongjangu kako bi joj se omogućio bankovni prijenos sredstava u Sjevernu Koreju "neophodnih za spasilačke intervencije". Istaknuta je hitna potreba za osobnom zaštitnom opremom i priborom za testiranje kako bi se pripremili za pojavu zaraze u Sjevernoj Koreji, koja graniči s Kinom gdje je virus prvi put identificiran.

Sjedinjene Države su spremne odobriti pomoć tim organizacijama, dodala je Ortagus u izjavi.

Sjeverna Koreja nije potvrdila nijedan slučaj zaraze koronavirusom, ali državni mediji kažu da je vlada uvela jednomjesečnu karantenu u slučaju sumnje na pojavu virusa,  a očekuje se da to bezuvjetno poštuju sve vladine institucije i posjetitelji iz inozemstva.

 Obustavljeni su avionski letovi i željeznički promet sa susjedima, uvedena obavezna karantena za nedavno pristigle strance i gotovo u potpunosti  zabranjen prelazak granice

Iako su neke južnokorejske medijske kuće izvijestile o slučajevima zaraze i mogućim smrtnim ishodima od koronavirusa u Sjevernoj Koreji, dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije sa sjedištem u Pjongjangu rekli su Glasu Amerike da nisu obaviješteni niti o jednom potvrđenom slučaju.

Ogranak Crvenog križa  u Sjevernoj Koreji mobilizirao je 500 volontera kao jedina humanitarna organizacija koja ima pristup u četiri sjevernokorejske provincije uz granicu s Kinom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. listopad 2020 17:28