IDEOLOŠKA POTKA

DREVNO PROROČANSTVO NAJAVLJUJE ARMAGEDON Džihadisti uvjereni da s kalifatom dolazi kraj svijeta

 AFP PHOTO/ABD DOUMANY / AFP PHOTO/ABD DOUMANY

DABIQ - Militanti Islamske države (IS) koriste drevne spise, ili hadise na arapskom, kako bi privukli nove regrute. Hadis star više od 1.300 godina, zapis o onome što je Muhamed rekao, napravio ili vidio, u jednom dijelu spominje 'hordu koja vijori 80 zastava dok se sprema napasti muslimansku vojsku u sirijskom gradu Dabiqu'.

Spis upozorava i na 'malahim', islamsku verziju Armagedona, koji će uslijediti nakon velike bitke kod Dabiqa.

Militanti IS-a iskoristili su ovo proročanstvo kao jedan od ideoloških stupaca svog kalifata. Pobornici Islamske države na društvenim mrežama počeli su pronalaziti poveznice između proročanstva i događanja na ratištu. Uvjereni su kako je IS na pragu globalne pobjede, pogotovo nakon osvajanja Dabiqa u kolovozu.

'SAD i njihovi saveznici napast će Siriju nakon što zračni udari propadnu. To je obećanje koje su nam dali Bog i njegov glasnik', piše jedan pobornik IS-a na Twitteru.

'Lavovi islama digli su zastavu kalifata nad Dabiqom i sad čekaju dolazak križarske vojske', nadovezao se drugi.

Koliku vrijednost ima ovaj grad za militante, vidi se iz toga što su službeni časopis Islamske države nazvali upravo Dabiq.

Drevnim proročanstvom služio se i ozloglašeni vođa al-Qaide u Iraku Abu Musab al-Zarqawi. Prije nego je ubijen u zračnom napadu 2006., al-Zarqawi je svojim sljedbenicima poručio: 'Iskra je upaljena u Iraku i njezin plamen će rasti sve dok ne spali križarske vojske u Dabiqu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 17:29