SAKUPLJALIŠTE OTPADA

Drina na rubu ekološke katastrofe, u nju su se slile tone smeća: Fotografije najbolje pokazuju o kakvom užasu se radi

Željezne ograde na rijeci kod Višegrada taj su grad protiv njegove volje pretvorile u regionalno sakupljalište otpada
 ELVIS BARUKCIC/AFP

Tone smeća bačene u nedovoljno uređena odlagališta ili direktno u vodotokove koji prolaze kroz tri zemlje skupljaju se tijekom kišovitih zima i ranog proljeća iza barijere otpada na rijeci Drini, piše The Associated Press.

Prošlog je tjedna ta barija još jednom postala vanjski rub ogromnog plutajućeg smetlišta prepunog plastičnih boca, hrđavih buradi, rabljenih guma, odbačenih kućanskih aparata, drveća i drugog smeća koje je Drina "preuzela" iz svojih pritoka.

Željezne ograde koje je na rijeku postavila jedna hidroelektrana, a koje se nalaze nekoliko kilometara uzvodno od njezine brane kod Višegrada, taj su grad, tvrde aktivisti za zaštitu okoliša, protiv njegove volje pretvorile u regionalno sakupljalište otpada.

image
ELVIS BARUKCIC/AFP

Obilne kiše i za zimu atipično toplo vrijeme prošlog su tjedna izazvale poplave u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori te žitelje tih zemalja prisilile na evakuaciju. Temperature su prošlog tjedna pale i kišu pretvorile u snijeg.

- Prošlih je dana palo dosta kiše i crnogorski pritoci Drine u nju su donijeli dosta vode. Na sreću, njezina razina sada pada - rekao je Dejan Furtula iz organizacija za zaštitu okoliša Eko Centar Višegrad.

- Nažalost, smeće ne prestaje pristizati - dodao je Furtula.

Drina je dugačka 346 kilometara, izvire na sjeveroistoku Crne Gore te teče kroz Srbiju i BiH. Neki od njezinih pritoka poznati su po svojoj smaragdnoj boji i prelijepim pejsažima. Dio rijeke koji teče uz granicu između Srbije i BiH popularan je među ljubiteljima rječarenja. Naravno, samo kada nije "sezona smeća".

image
ELVIS BARUKCIC/AFP

Furtula je rekao da se iza drinske otpadne barijere tijekom posljednjih dana nakupilo oko 10 tisuća kubičnih metara smeća. Otprilike ista količina iz rijeke je izvađena tijekom prošlih nekoliko godina.

Uklanjanje smeća traje otprilike šest mjeseci. Ono zatim završi na odlagalištu u Višegradu, no Furtula kaže da ono ne može primiti sav otpad koji se u gradu stvori.

image
ELVIS BARUKCIC/AFP

- Vatre na odlagalištu stalno gore - rekao je Furtula te dodao da su uvjeti na odlagalištu sramotni te opasni za okoliš i zdravlje.

The Associated Press navodi da se sve zemlje bivše Jugoslavije muče sa zbrinjavanjem otpada.

- Ljudi moraju shvatiti da je otpad veliki problem - rekao je građanin Višegrada Radoš Brekalović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:35