JOŠ JE I PLATIO

Dron ukrajinske granične službe snimio nevjerojatnu scenu na Dnjestru: ‘Krenuo je u Moldaviju!‘

Ukrajinski parlament 2. travnja snizio je dob za regrutaciju

39-godišnji stanovnik Dnjepra uhvaćen je dok je pokušavao izaći iz Ukrajine

 Screenshot Youtube

Ukrajinska granična služba priopćila je u srijedu da je uhvatila muškarca koji je pokušavao prijeći u Moldaviju ‘plivajući‘ na madracu na napuhavanje u rijeci Dnjestar.

Državna granična služba objavila je snimku 39-godišnjeg muškarca kako leži na trbuhu na vrhu madraca i vesla kroz vodu s rukama.

Bio je potpuno odjeven, na sebi je imao majicu s kapuljačom, duge hlače i tenisice dok je nosio ruksak.

Primjećen je preko drona, a zatim su djelatnici granične službe čamcem stigli do čovjeka i priveli ga.

Granični službenici rekli su da je neimenovani stanovnik Dnjepra kontaktirao osobu putem aplikacije za razmjenu poruka koja je koordinirala njegov pokušaj prelaska za oko 4200 dolara.

Granična služba je rekla da je novac bio za upute o korištenju madraca i kako pohraniti mobilni telefon i rezervnu odjeću.

Muškarac je već platio polovicu novca unaprijed, dodale su vlasti, prenosi Business Insider.

Tereti ga se za protuzakoniti pokušaj prelaska granice, a njegov će slučaj biti priveden sudu, rekli su.

Tisuće muškaraca bježe iz Ukrajine u nadi da će pobjeći od mobilizacije u zemlji. Nedavni odljev toliko je porastao da se krijumčari iz planinskih područja okreću od uvoza krijumčarene robe prema vodičima za izbjegavanje mobilizacije, izvijestio je The New York Times.

No, mnogi ljudi koji izbjegavaju regrutaciju pokušali su isplivati ​​iz zemlje, a do 6000 muškaraca pronađeno je na rumunjskoj strani rijeke Tysa otkako je započela ruska invazija, navodi NYT.

Neki koriste Telegram grupe kako bi izbjegli vojnu službu, s nekoliko grupa koje broje do 100.000 članova, izvijestio je BBC u kolovozu.

Dvije godine nakon rata, Rusija i Ukrajina su još uvijek u žestokim sukobima za koje Ukrajina kaže da će ih izgubiti bez strane pomoći. Amerikanci su im nedavno poslali 60 milijardi dolara vojne pomoći, uključujući NATO oružje i opremu.

Ukrajina intenzivira napore da popuni svoje iscrpljene snage putem proširenog novačenja koje od sredine travnja uključuje muškarce od 25 godina i više. Dob za regrutaciju ranije je bila 27 godina, ali ju je ukrajinski parlament 2. travnja snizio.

U nastojanju da podrži nacrt, Ukrajina je u utorak poručila da će privremeno prestati izdavati putovnice za vojno sposobne muškarce u inozemstvu, što znači da se svatko tko ju pokuša obnoviti mora vratiti kući. Procjenjuje se da je 650.000 ukrajinskih muškaraca u dobi od 18 do 60 godina napustilo zemlju nakon ruske invazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:08