NEZAPAMĆENA KRIZA

Druga najmnogoljudnija država svijeta u mraku: ‘Situaciju opisujem kao zastrašujuću‘

Ove godine Indiju je pogodila monsunska kiša što je utjecalo na iskapanje ugljena potrebnog za proizvodnju električne energije.
 Punit Paranjpe/AFP

Indija se suočava s prijetećom krizom električne energije jer su zalihe ugljena u elektranama pale na neviđeno niske razine, a pojedine regije upozoravaju na velike probleme, prenosi Guardian.

Pokrajine diljem Indije izdale su panična upozorenja da su zalihe ugljena u termoelektranama, koje pretvaraju toplinu iz ugljena u električnu energiju, opasno niske.

Prema podacima Centralnog ureda za električnu energiju Indije, gotovo 80% državnih elektrana na ugljen nalazi se u kritičnoj ili veoma kritičnoj fazi, što znači da bi njihove zalihe mogle nestati za manje od pet dana.

Neke su indijske pokrajine već sad bez električne energije. Tijekom posljednja dva desetljeća, domaća proizvodnja ugljena u Indiji nastavila je eksponencijalno rasti, iako je zbog pandemije došlo do manjeg pada proizvodnje od manje od 1% od 2019. do 2020. godine.

"Trenutna kriza ne očituje se nedostatkom rudarskih kapaciteta, već je uzrokovana nepravilnim predviđanjem, planiranjem i skladištenjem ugljena od strane proizvođača energije i regulatora energije u zemlji", rekao je Sunil Dahiya, analitičar Centra za Istraživanje energije i čistog zraka.

image
Indija
Sam Panthaky/Afp/Profimedia
I

Ove godine Indiju je pogodila monsunska kiša što je utjecalo na iskapanje ugljena potrebnog za proizvodnju električne energije.

"Situaciju opisujem kao zastrašujuću, no vjerojatno će se uskoro poboljšati", rekao je Vibhuti Garg, vodeći ekonomist Zavoda za energetsku ekonomiju i financijsku analizu.

Garg je rekao da se u posljednjih godinu dana indijska vlada usredotočila na povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije, poput sunca, vjetra i hidroenergije čime bi se ova kriza mogla spriječiti.

Ako će Indija u narednim godinama ispuniti svoje klimatske ciljeve, također će se morati odviknuti od ugljena koji trenutno napaja gotovo 70% električne energije.

"Mislim da vlada koristi ovo kao priliku za poticanje na više iskopavanja ugljena ili proizvodnju energije na bazi ugljena", rekao je Garg. “No, trebali bismo izbjegavati ulaganje novca u imovinu koja će propasti zbog obnovljivih izvora energije", kaže Garg koji naglašava da Indija planira povećati domaću proizvodnju ugljena na milijardu tona do 2024.

“Proizvodnja ugljena je skupa i cijene će se dodatno povećavati. S druge strane, proizvodnja obnovljivih izvora energije je jeftina, a cijene će se vjerojatno dodatno spustiti", rekao je Garg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 04:58