U SJENI RATA

Drugi dan predsjedničkih izbora u Rusiji obilježile manipulacije, Putinovi protivnici dobili prijeteće poruke

Velik pritisak vrši se i na Ukrajince na okupiranim područjima Ukrajine da glasaju, što međunarodno pravo ne priznaje

Biračko mjesto u Donjecku u Ukrajini koje je pod ruskom kontrolom

 Stringer/AFP

U Rusiji su u subotu nastavljeni predsjednički izbori u sjeni rata u Ukrajini i isključene oporbe te uz prijetnje Putinovim protivnicima.

Do poslijepodneva drugog od tri dana glasanja odziv birača bio je veći od 50 posto, po središnjem izbornom povjerenstvu. Međutim, promatrači su ukazali na dokaze o prijevarama i manipulacijama.

Na državne službenike se, primjerice, vrši pritisak da masovno glasaju. Stotine poduzeća objavile su na društvenim mrežama skupne fotografije svojih zaposlenika ispred birališta.

Putinovi protivnici, prije planiranog prosvjeda u nedjelju, rekli su da su dobili prijeteće poruke. Građani koji bi mogli podržati prosvjed dobili su upozorenja na mobitelima.

"Neovisno o tome što podržavate ideje ekstremističkih organizacija, sretni smo što ćete glasati u Moskvi", glasi jedna takva poruka, po portalu Meduzi. Građane se također pozivalo da sudjeluju na izborima "mirno" te "bez redova i provokacija". Ne zna se tko stoji iza tih poruka na Telegramu i Signalu niti kako su birani primatelji.

Ruski oporbeni aktivisti pozvali su ljude da se okupe na svojim biralištima u nedjelju u podne.

Do 16 sati u Moskvi je glasalo više od polovice birača, rekao je zamjenik predsjednika izbornog povjerenstva Nikolaj Bulajev, a prenio Interfax.

Velik pritisak vrši se i na Ukrajince na okupiranim područjima Ukrajine da glasaju, što međunarodno pravo ne priznaje.

Glasanje traje do nedjelje navečer. Očekuje se da će ruski predsjednik Vladimir Putin dobiti peti mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:50