PRIJETNJAMA UNATOČ

Drugi krug predsjedničkih izbora počeo u Afganistanu

An Afghan resident casts her ballot at a polling station in Herat on June 14, 2014. Polling stations across Afghanistan opened as Afghans headed to vote in the second-round election to choose a successor to Hamid Karzai. Residents in the capital Kabul lined up from dawn to cast their ballots in the head-to-head race between former foreign minister Abdullah Abdullah and ex-World Bank economist Ashraf Ghani. AFP PHOTO/AREF KARIMI
 Aref Karimi/AFP

KABUL - Unatoč talibanskoj prijetnji Afganistanci su u subotu počeli u drugom krugu predsjedničkih izbora birati nasljednika predsjednika Hamida Karzaija u zemlji za koju se ne zna kakav je scenarij čeka krajem 2014. kada se povuku snage NATO-a.

Islamistički pobunjenici ispalili su rakete blizu zračne luke u Kabulu upravo prije otvaranja birališta u 7 sati ujutro po mjesnom vremenu (4.30 po srednjoeueropskom) pri čemu nije bilo žrtava, objavili su NATO i afganistanske vlasti.

Izbori bi trebali omogućiti prvi prijenos vlasti između dvojice demokratski izabranih predsjednika kao i pokazati da je siromašna zemlja ostvarila dovoljan stupanj stabilnosti dvanaest godina nakon vojne intervencije Zapada kojom je srušen talibanski režim.

Afganistanci biraju između favorita Abdulaha Abdulaha (53), bivšeg glasnogovornika slavnog zapovjednika Ahamada Šaha Masuda koji je u prvome krugu dobio 45 posto glasova, te Ašrafa Ganija (65), bivšeg zaposlenika Svjetske banke, koji je osvojio 31,6 posto glasova.

U Kabulu su raspoređene jake snage sigurnosti, a u cijeloj zemlji za tijek izbora skrbe se 400.000 vojnika i policajca te vojnici u sastavu ISAF (međunarodne snage pod NATO-ovim zapovjedništvom).

Afganistanski talibani koji su zadnjih godina ponovno osnažili, protive se izborima za koje kažu da su navođeni iz Washingtona te su pozvali svoje borce da "bez prestanka napadaju".

Slične su prijetnje talibani iznosili i u prvome krugu, ali je odziv na izbore ipak premašio 50 posto.

Kao i u prvome krugu nasilje nije uspjelo zastrašiti Afganistance, prenosi dopisnik agencije AFP i svjedoči da su se pred biralištima formirali redovi.

U jutarnjim satima potres magnitude 5,4 pogodio je sjeveroistok Afganistana, javio je Američki geofizički institut ne navodeći štete.

Izbori bi trebali zatvoriti razdoblje Hamida Karzaija, jedinog predsjednika koji je vladao Afganistanom od pada talibana 2001., srušenih koalicijom pod američkim zapovjedništvom.

S više od 13 posto prednosti nad protukandidatom, očekuje se pobjeda Abdulaha Abdulaha, koji je na prošlim izborima također bio kandidat i tada optužio vlasti za masovnu prevaru u korist Karzaija.

Privremeni rezultati maratonskih izbora, jer između dva kruga proteklo je više od dva mjeseca, očekuju se 2. srpnja, a konačni 22. srpnja.

Novi afganistanski predsjednik trebao bi preuzeti dužnost 2. kolovoza i odmah prionuti na goruće pitanje: potpisivanje Bilateralnog sigurnosnog sporazuma s Washingtonom koji bi omogućio ostanak nekih 10.000 američkih vojnika nakon što se povuče svih 50.000 vojnika pod NATO-ovim zapovjedništvom.

Karzai je dosad odbio parafirati taj sporazum nesklon američkim uvjetima, ali su Gani i Abdulah izrazili spremnost potpisati ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:39