CRNE BROJKE

Drugi najsmrtonosniji dan u Brazilu od početka zaraze, više od 90 tisuća novozaraženih

Gradonačelnik Rio de Janeira naredio je u petak zatvaranje plaža tijekom vikenda kako bi se usporilo širenje virusa
Oboljeli od covida u Brazilu / ilustracija
 Evaristo Sa/AFP

Brazil je u zadnja 24 sata imao rekordan broj od 90.570 novozaraženih koronavirusom i 2815 umrlih, što je drugi najsmrtonosniji dan od početka pandemije prije godinu dana, objavilo je u petak ministarstvo zdravstva.

Ta južnoamerička zemlja ima 11,871.390 slučajeva zaraze od početka pandemije i 290.314 umrlih, pokazuju podaci ministarstva.

Gradonačelnik Rio de Janeira naredio je u petak zatvaranje plaža tijekom vikenda kako bi se usporilo širenje virusa.

Tu odluku kritizirao je predsjednik Jair Bolsonaro, zabrinut, kako je rekao, da će stanovnici toga grada dobiti premalo vitamina D.

"Vitamin D je način da se izbjegne teški oblik bolesti", rekao je. "A kako dobiti vitamin D? Na suncu".

Vjeran svojem stavu od početka pandemije, Bolsonaro tvrdi da će Brazil biti suočen sa socijalnim kaosom ako guverneri u svojim državama nametnu stroge mjere zatvaranja.

Pandemija je u Brazilu izvan kontrole, a u mjesec dana broj umrlih se udvostručio s oko tisuću prosječno dnevno u veljači na preko dvije tisuće u ovom tjednu.

Pritisak na bolnice je maksimalan i liječnici kažu da bi za tri tjedna mogli ponestati lijekovi za sedaciju pacijenata prije intubacije. Količine opreme za intubaciju također su na zabrinjavajuće niskim razinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 08:42