‘LISTA OTPORA‘

Drugi najveći ruski grad na korak do zatvaranja, ugostitelji otvoreno najavili: ‘Nećemo poštovati zabranu rada‘

Više od 100 barova i restorana reklo je da neće poštovati zabranu rada i na internetu su objavili ‘listu otpora‘
Bolnica Pokrovskaya
 Peter Kovalev/Tass/Profimedia

Sankt Peterburg, drugi po veličini ruski grad, imao je u utorak dosad najveći broj umrlih od covida-19 u jednom danu, a vlasti upozoravaju da je grad sada "na korak do zatvaranja" dok se zatvaraju barovi i restorani za božićne i novogodišnje blagdane.

Službeni podaci pokazuju da je u utorak u Sankt Peterburgu prijavljeno 86 umrlih. Guverner Aleksandar Beglov rekao je dan ranije da je taj grad sa 4,5 milijuna stanovnika "na korak od drugog zatvaranja".

Gradske vlasti su potkraj prošlog tjedna proglasile nove mjere suzbijanja pandemije, među kojima su zatvaranje barova i restorana od 30. prosinca do 3. siječnja, u razdoblju kada Rusi rado posjećuju tu bivšu carsku prijestolnicu i važnu turističku destinaciju.

image
Sankt Peterburg
Olga Maltseva

Više od 100 barova i restorana reklo je da neće poštovati zabranu rada i na internetu su objavili "listu otpora" s nazivima ugostiteljskih objekata koji će raditi.

"Njihov je motiv razumljiv: budu li poštovali odluku br. 121 (gradske uprave), mrtvi su. Budu li radili kao i obično, imaju kakve - takve izglede da prežive", piše u izjavi uz tu listu.

U izjavi se navodi da će oko 5000 barova i restorana "nestati" a više od 100.000 ljudi ostat će bez posla bude li se upravna odluka poštovala. Sudionici 'pokreta otpora' ističu da se u Sankt Peterburgu u isto vrijeme organiziraju brojna događanja, poput festivala i koncerata.

image
Privremena bolnica kod Lenexpoa u Sankt Peterburga
Olga Maltseva

Gradska vlast je naredila i zatvaranje kazališta, muzeja i koncertnih dvorana od 31. prosinca do 10. siječnja, kada su praznici u Rusiji.

Na državnoj razini, čelnica ruske agencije za javno zdravstvo Ana Popova zatražila je u utorak od Rusa da za Novu godinu ostanu kod kuće i slave sa "članovima obitelji s kojima su svaki dan".

Od izbijanja pandemije u Sankt Peterburgu je umrlo 5947 ljudi, a u čitavoj Rusiji 44.159. Unatoč porastu broja zaraženih u Rusiji, novo zatvaranje na državnoj razini se zasad ne najavljuje kako se gospodarstvo ne bi ponovo zaustavilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 21:04