MERDEKA 118

Drugi najviši neboder na svijetu pred dovršetkom, dron snimio pogled sa samog vrha: ‘Ovo je pothvat!‘

Graditelji su početkom prosinca dovršili 160 metara visoki vrh tornja, uz pomoć kojeg se cijeli neboder proteže do nebeskih 679 metara

Neboder Merdeka 118 krajem studenog 2021. godine

 Fender Katsalidis/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia

Punih šest godina, od 1998. do 2004. godine glavni grad Malezije dičio se najvišim neboderom/ima na svijetu.

Čak 452 metra visoki "blizanci" Petronas Towers dominirali su panoramom Kuala Lumpura i vrlo brzo postali svjetska atrakcija (što je ovjekovječeno i holivudskim blockbusterom "Klopka" sa Seanom Conneryjem i Catherine Zetom Jones u glavnim ulogama).

Petronas Towers su titulu najvišeg nebodera predali zgradi Taipei 101 (u Taipeiju), ali više od 23 godine bili su "vladari" Kuala Lumpura. No, uskoro će izgubiti tu titulu, budući da se u malezijskoj prijestolnici dovršava novi supervisoki neboder - Merdeka 118.

Graditelji su početkom prosinca dovršili 160 metara visoki vrh tornja, uz pomoć kojeg se cijeli neboder proteže do nebeskih 678,9 metara. Do potpunog dovršetka nebodera proći će još nekoliko mjeseci, ali svakako se očekuje da cijeli projekt bude gotov do kraja 2022. godine.

- Ovaj toranj je ikona grada, pravi pothvat inženjera koji učvršćuje poziciju Malezije kao moderne i razvijene zemlje, zadovoljno je zaključio malezijski premijer Ismail Sabri Yaakob.

Kad Merdeka 118 bude konačno dovršen, bit će to drugi najviši neboder (ili zgrada uopće) na svijetu - daleko među oblacima i dalje će ostati 828 metara visoki Burj Khalifa u Dubaiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:14