PRATITE UŽIVO

Drugi tok lave na La Palmi približio se moru, očekuje se da će danas skliznuti niz litice

U nedjelju se na otoku seizmička aktivnost osjetila 42 puta, a najsnažniji potres je iznosio 4,3 stupnja po Richteru.

Vulkan La Palma na Kanarskim otocima, koji već tjednima neprestano eruptira i ne pokazuje znakove prestanka svoje aktivnosti, proizveo je drugi tok lave koji se brzo približava moru.

Institut za vulkanologiju Kanarskog otočja potvrdio je da je potok udaljen od obale oko 200 metara i mogao bi dovesti do formiranja novog rta, a približava se priobalnim liticama brzinom od 15 metara na sat. Glavni tok lave izlijevao se u Atlantik otprilike dva tjedna, stvarajući novu razinu zemlje koja je u nedjelju iznosila oko 36 hektara, što znači da će se karte otoka morati ponovno nacrtati.

U nedjelju se na otoku seizmička aktivnost osjetila 42 puta, a najsnažniji potres je, po podacima španjolskog Nacionalnog geografskog instituta iznosio 4,3 stupnja po Richteru.

Seizmolozi vjeruju da će vulkan vjerojatno ostati aktivan još neko vrijeme. Četiri tjedna nakon što je vulkan na španjolskom otoku La Palma prvi put izbio, lokalni dužnosnici i stručnjaci upozoravaju da mu se ne nazire kraj. Lava se i dalje slijeva iz vulkana, koji je vidio tisuće otočana prisiljenih napustiti svoje domove.

- Kraj ne dolazi uskoro - rekao je u nedjelju Angel Victor Torres, predsjednik Kanarskih otoka.

- Ovisimo o milosti i nemilosti vulkana - zaključio je Torres pred novinarima te dodao da "vulkan jedini može odlučiti kada će ovo završiti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:08