MISTERIOZNI LET

Društvene mreže gore: Što radi ovaj avion na putu iz Moskve do Njemačke?!

Ovaj let imao je status "Medevac", što znači let za medicinsku evakuaciju

Bombardier Challenger 604 i let tog modela viona iz Moskve prema Nürnbergu od 4. ožujka 2023.

 Profimedia/flightradar, Screenshot/

Prije šest dana, 4. ožujka, njemački zrakoplov poletio je s aerodroma u Frankfurtu i sletio na moskovski aerodrom Vnukovo. Tamo se zadržao 2 sata i 21 minutu i potom je poletio nazad za Njemačku, ali ne u Frankfurt, nego u Nürnberg, javlja eng.lsm.lv, web stranica latvijske javne radiotelevizije na engleskom jeziku.

Riječ je o avionu "Bombardier Challenger 604" u vlasništvu charter kompanije FAI AG, koja je bazirana u Nürnbergu, navodi Flightradar.

Kako praktički od samog početka rata više nema letova iz EU prema Rusiji (i obrnuto), ovaj let privukao je veliku pozornost korisnika društvenih mreža koji su naveliko spekulirali o čemu se točno radi i koga je prevozio ovaj avion .

Da misterij bude još malo sočniji, emisija latvijske televizije (LTV) Panorama objavila je 6. ožujka da je avion prevozio osobu iz Rusije - i to osobu koja je, prema njima, pod zapadnim sankcijama, piše eng.lsm.lv.

No, na LTV-u se nije spomenuo identitet osobe koja je bila na letu, a Latvijska agencija za civilno zrakoplovstvo je poručila da u planu leta ime putnika nije bilo otkriveno. Također su dodali da se radilo o letu za medicinsku evakuaciju, zbog čega je bio dozvoljen po EU propisima.

- U ovom slučaju ovaj let imao je status "Medevac", što znači let za medicinsku evakuaciju. Stoga se čini da je bio u skladu s propisima. No, budući da je u pitanju javni interes, Agencija za civilno zrakoplovstvo zatražila je, kao mjere opreza, informacije od drugih zemalja članica o ovom letu, rekao je Aivis Vincevs, jedan od čelnih ljudi Latvijske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Također je istaknuo da bi avioni države pod sankcijama mogli ući kroz zračni prostor u kojem im je inače prolazak zabranjen u slučaju da imaju ozbiljne tehničke probleme zbog kojih moraju promijeniti smjer.

Inače, latvijska radiotelevizija navodi i kako je avion koji je letio 4. ožujka za Moskvu bio isti onaj kojim je prije tri godine ruski oporbeni lider Aleksej Navaljni prevezen iz Rusije u Njemačku nakon što je bio otrovan. Također se navodi kako je takvih letova za medicinsku evakuaciju bilo i ranije.

- Bilo je slučajeva kada su se mornari, državljani Ruske Federacije, razboljeli na brodovima te im je bila potreba hitna medicinska evakuacija. I u takvim slučajevima, države članice dozvolile su korištenje svojeg zračnog prostora, rekao je Vincevs.

Kakva je bila priroda očito hitne medicinske situacije zbog koje je osoba pod sankcijama prevezena iz Moskve u Nürnberg nije otkriveno. Inače, vrlo poznata bolnica Universitätsklinikum Erlangen, koja se nalazi na popisu 100 najboljih bolnica na svijetu, udaljena je 25 kilometara od aerodroma u Nürnbergu. Riječ je o bolnici koja je poznata po klinici za transplantaciju organa i u kojoj se liječe pacijenti iz cijelog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:21