4,8 PREMA RICHTERU

Društvene mreže u panici: Japan umiruje strahove od erupcije vulkana na planini Fuji nakon potresa

Vulkan je zadnji put eruptirao prije više od 300 godina, ali je još uvijek aktivan
 Charly Triballeau/AFP

Japanske vlasti u petak su ublažile nagađanja o mogućoj vulkanskoj erupciji na planini Fuji, najvišem vrhu u zemlji, nakon potresa jačine 4,8 stupnjeva po Richteru koji je tu temu stavio na raspravu na Twitteru.

Potres jačine 4,8 stupnjeva po Richteru zatresao je u 6,37 sati ujutro (21,37 sati po GMT, u četvrtak) područje u blizini te kultne planine, 100 km zapadno od Tokija, ali nema izvješća o ozlijeđenima, žrtvama ili većoj materijalnoj šteti.

Hashtag "Mt Fuji eruption" počeo je biti popularan na Twitteru, a jedan korisnik je napisao: "Tokio bi bio u pravim problemima ako bi eruptirala planina Fuji. Obzirom na to da je zaraza koronavirusom u tijeku, kamo možemo pobjeći?"

Vulkan je zadnji put eruptirao prije više od 300 godina, ali je još uvijek aktivan i povremeno prolazi kroz razdoblja aktivnosti koja mogu proizvesti nekoliko stotina potresa mjesečno.

Panel vlade Japana upozorio je prošle godine da bi svaka veća erupcija bacila toliko pepela na Tokio da bi njegova prometna mreža vlakova i autocesta bila paralizirana za tri sata.

Japanska meteorološka agencija, međutim, priopćila je da nema podataka koji ukazuju na povećanu vjerojatnost erupcije vulkana na planini Fuji. "Nismo vidjeli nikakve posebne abnormalnosti u podacima promatranja u vezi s planinom Fuji. Vjerojatno nema nikakve veze (između potresa i moguće erupcije) , rekao je službenik agencije na konferenciji za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. siječanj 2023 18:46